Magazin

“Müzik ayrı bir duygu, müziği yaşamak lazım”

Türküleri ile tanınan Ayşe Dinçer, ‘Gönüllerin Ayşe'si’, ‘Nakış Nakış’, ‘Koçum Benim’, ‘Oh Sana’ albümlerinin yanı sıra, çıkarttığı yeni şarkılarla çalışmalarına hızla devam ediyor. ‘Demiştim Değil Mi’ isimli son albümü ile yeni bir çıkış yapan Dinçer, albümü ile ilgili detayları paylaştı.

Türkü ve arabesk tarzında okuduğu şarkılarla müzik severlerin karşısına çıkan Ayşe Dinçer, son albümü ‘Demiştim Değil Mi’ yi değerlendirdi. Tarzından bahseden Dinçer, “Biz zaten arabesk bir ülkeyiz. Arabesk duyguları yoğun olan bir ülkeyiz. Ben açıkçası bundan dolayı çok mutluyum çünkü arabesk çok farklı bir duygu. Müzik ise çok ayrı bir duygu, müziği yaşamak lazım. Ruhumu ve duygularımı hissettiğim bütün şarkıları seslendirmeye çalışıyorum. Arabeskte de yine çok sevdiğim şarkıları okumaya çalışıyorum. Son albümümüzde ve bundan bir önceki albümümüzde yine Ferdi Tayfur klasiği okumuştum. ‘Her şeyi Bitirdik’ şarkısıydı. Son albümümüzde de klasikleşmiş ve kadın deyince akla ilk gelen sevgili rahmetli Bergen’in okuduğu, yıllardır dinlenen bir eseri seslendirdim. ‘Sen Affetsen Ben Affetmem’ isimli eser. Bergen’den sonra okumak beni tereddüt etti aslında çünkü Bergen gibi bir efsanenin üzerine okumak, cesaret işiydi. Bergen bambaşka… Bunun yanı sıra son albümümüzde oyun havası dediğimiz hareketli parçalarımız var, halk müziğimiz var. Yeni beste olan Adana şarkımız var” diye anlattı.
 
“TAKLİT OLMAMAK LAZIM”
Dinçer, “Her kesime ve her yere hitap edebilmek ve açıkçası onlara ulaşabilmek çok mutlu ediyor. Bir şeyleri yaratmayı çok seviyorum. Durmamak lazım, üretmek lazım. Yeni şeyler çıkartmak lazım ve taklit olmamak lazım. Ben Belkıs Akkale hayranı bir kadınım ama hiçbir zaman taklidini yapmadım. Her zaman onu idolüm olarak gördüm. Her zaman yeni şeyleri insanlara sunmak lazım. Bunu yapmaya çalışıyorum ben de. Bunu da yaptığıma inanıyorum. Sadece Türkiye sınırlarında kalmış biri değilim. Üç kere Amerika’da konser vermiş biriyim, Avrupa’yı adım adım gezdik. Bir Türk sanatçısı olarak yurtdışında bulunmak beni çok mutlu ettim ve bulunmak da lazım” ifadelerini kullandı.
 
“TÜRKÜLERİMİZİN ÖZÜNDE YAŞANMIŞLIK VAR”
“Türkülerimizin özünde yaşanmışlık var. Günümüzde eser olmaya, kalıcı olmaya yönelik, üzülerek söylüyorum ama besteler çıkmıyor” diyen Dinçer, “ ‘Ne varsa eskilerde var’ derler ya, o türkülerin yaşanmışlıkları çok güzel. Her birinin ayrı bir kahramanı var. Hepsinin ayrı bir çıkış noktası var. Gerçek olan duygular, yaşanmışlıklar uzun yıllar sürer. Günümüzde yüzyıllarca sürebilecek türkü, eser çıkmıyor” ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN