Ekonomi

İklim değişikliği balıkları vurdu

Kış mevsimine girilmesi ve havaların soğuması ile balıkların çoğalmasını bekleyen balıkçılar beklediğini bulamadı. Aralık ayında olmasına rağmen hava sıcaklıklarının düşmemesi aksine artması balık türlerini de olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kış mevsimine girilmesi ve havaların soğuması ile balıkların çoğalmasını bekleyen balıkçılar beklediğini bulamadı. Aralık ayında olmasına rağmen hava sıcaklıklarının düşmemesi aksine artması balık türlerini de olumsuz etkilemeye devam ediyor.
 
Geçtiğimiz seneye bu sene balıktaki verimin çok düşün olduğunu söyleyen balıkçılar, ekosistemin değişiyor olmasından dolayı bu durumun yaşandığını söyledi. Balıkların bollaşmaması fiyatları da etkiledi ve bu durum vatandaşları da memnun etmedi. Tezgâhlardaki balık fiyatları ise şu şekilde; kültür çipurası 40 lira, zargana 30 lira, kültür levreği 35 lira, sarıkanat 75 lira, deniz levreği, 50 lira, kupa 20 lira, sardalya 15 lira, istavrit 25 lira.
 
“MİLLETİN ALIM GÜCÜ OLMADIĞI İÇİN PALAMUTU GETİRTEMİYORUZ”
Balıkhali esnafı Tuncay Dinç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Balık fiyatları pahalı. Hamsi biraz irileşti ama 30 liradan satıyoruz. Eskiden ufak hamsi geliyordu, 20 liradan satıyorduk. Şu anda iri hamsimiz var ve lezzetli. Uskumu ve istavrit geliyor.  Şu anda balık olmadığı için fiyat pahalı. İri balık az çıktığı için üzerine fiyatta biniyor. İstanbul'dan getirttiğimiz için nakliye de fiyat koyuyor. Üçüncü el biz olduğumuz ve biz de üzerine fiyat koyduğumuz için balık pahalı oluyor. Palamut durumu zayıf, yok gibi bir şey. Tezgaha getiriyoruz, 45-50 liraya satıyoruz. Milletin alım gücü olmadığı için palamutu getirtemiyoruz. Lüfer de az çıkıyor. 120 ile 140 lira arasında satıldığı için tezgâhlara koyamıyoruz. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle kış balığı lüfer olmuyor. Eğer havalar soğursa belki lüfer olabilir" şeklinde konuştu.
 
“SULARIN SOĞUMASI LAZIM”
Balıkçı Engin Tunç ise "En başta palamutun kıt olması, çinekopların az çıkması, sezonu olumsuz  etkiledi. Bunları küresel ısınma, hava sıcaklığı, denizlerdeki rezervlerin azalmasına bağlıyoruz. Şu bir gerçek ki, denizde hava suyu sıcaklığı çok önemli. Balıkları göçe etkileyecek bir etken olmuyor. Yani neticede suların soğuması lazım. Karadeniz'de büyük bir rezerv var. Balıklar bitmiş değil, fakat hava sıcaklığı, su sıcaklığı değişmediği sürece balık da kendisini göçe zorlamıyor. Her türlü balık çıkıyor. Önümüzdeki yıl bol balık olacağını temenni ediyoruz" diye konuştu.
 
Gülçin AKIN