Ekonomi

Balıkhanede gündem ‘sardalya’

Küçük teknelerin av sezonunun 15 Temmuz’da açılmasıyla balık halinde çeşitlilik de artış görüldü. Tüketicilerin tercihi bu günlerde 25 liradan satılan sardalya olurken, balık fiyatlarının yüksek seyrinden vatandaşlar ve balıkçılar memnun değil.


 
Küçük teknelerin av sezonunun 15 Temmuz’da açılmasıyla balık halinde çeşitlilik de artış görüldü. Tüketicilerin tercihi bu günlerde 25 liradan satılan sardalya olurken, balık fiyatlarının yüksek seyrinden vatandaşlar ve balıkçılar memnun değil.
 
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık sektörü, boğaza kıyısı olan Çanakkale’de de önemli geçim kaynaklarından. Sağlıklı besinlerden olan balık, Çanakkale halkı tarafından da sıklıkla tercih edilen besinlerden birisi olarak önemli yer tutuyor. Küçük teknelerin av yasağının 15 Temmuz’da kalkmış olması çeşitliliği arttırırken, balık fiyatlarına etkisi minimum düzeyde kaldı.
 
Balık hali esnaflarında nCengiz Karagül küçük teknelerin av yasağının kalkmasıyla balıkların bir miktar bollaştığını belirtti. Şu anda talebin sardalya balığına yönelik olduğunu dile getiren Karagül;  “Sardalya gayet yağlı, lezzetli gayet yenilecek dönem. Temmuz ve Ağustos aylarında Çanakkale halkımız  sardalya balığını bu aylarda tercih ediyor. Satışlarımızda şimdilik iyi durumda. 15 Temmuz’da küçük teknelerin sezonu açıldı, büyük teknelerde 1 Eylül’de açılacak ve sezonumuz başlayacak. Şuan sardalya satışlarımız gayet iyi tavsiyede ediyoruz, halkın talebi de bu yönde oluyor” şeklinde konuştu.
 
 “ÇANAKKALELİLER SARDALYADAN BAŞKA BALIK YEMEZ”
Balık halinin bir diğer esnafı Refik Varol ise küçük teknelerin av yasağının kalkmasının çeşitliliği arttıracağını ama fiyatlara pek etkisinin olmayacağını aktarırken vatandaşların ve esnafın fiyatlardan memnun olmadığını ifade etti. Konu hakkında konuşan Varol ;  “ Küçük tekneler Temmuz’un 15’inde serbest oldu. Bu sardalyeyi etkileyecek bir durum değil. Sardalye biraz çoğaldığı için biraz fiyatı düştü ama bu düşme bizi memnun etmedi. Bu sardalyenin fiyatının 15 lira olması lazım. 10 lira daha düşmesi lazım bu fiyatların. Şuan da dolaplarda çok çeşit balık var. Çanakkale halkı Sardalye balığından başka nerdeyse başka balık tüketmediği için tezgahlarda yer vermiyoruz. Diğer balıkları alıyoruz elimizde kalıyor. Bu yüzden zarar ediyoruz .Çanakkale halkı sardalyadan başka balık yemez” dedi.
 
“SARDALYA’DAN BAŞKA BALIK SATAMIYORUZ”
Balıkçı Tuncay Dinç ise fiyatların inişli çıkışlı olduğunu dile getirirken fiyatların balıkların yakalanma miktarına bağlı olduğunu ifade etti. Talebin sardalya yönünde olduğunu dile getiren Dinç; “Sardalya’dan başka balık satamıyoruz çünkü şuan sardalya mevsimi. Kolyoz, istavrit gibi balıklar yüksek fiyatlara satıldığı için tercih edilmiyor. En çok talep sardalya balığıda. Sardalya pahalandığı zaman kültür balıklarına yöneliyor müşteriler” İfadelerini kullandı.
 
“MÜŞTERİLERİMİZ DE FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ OLUYOR”
Esnaf Nejdet Meşe ise fiyatların arttığı dönemler sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Müşterilerin talebi şu anda sardalya tarafında. Sardalya fiyatları 35 lira civarına çıktığında piyasada para olmadığı için biraz sıkıntı yaşanıyor. Şuan 25 lira sardalya. Eylül ayından sonra 10 liraya kadar düşer. Müşterilerimiz de fiyatlardan şikayetçi oluyor. 40 lira civarı fiyatları görünce ‘ne bu kırmızı et mi alıyoruz’ tarzı tepkiler alıyoruz. Havalardan kaynaklanıyor bu durum bizim elimizde olan bir şey değil.” şeklinde konuştu.
 
Balık halinde ayrıca turna 35 TL, kalamar 50 TL, karagöz 35 TL, kupa 20 TL, mezgit 20 TL, çipura 40 TL , dil balığı ise 20 TL’den alıcıya ulaşıyor.

Gülçin AKIN