Gündem

Sakız ağacına proje

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ortak yürüttükleri proje kapsamında kozmetik, gıda, sağlık gibi alanlarda sıklıkla kullanılan damla sakızına yönelik Bozcaada’da Sakız Ağacı Tesisi kurulması fikri ile ortak proje yürütülmesi planlandı.

 Sakız Ağacı Tesisi kurulması projesi için Bozcaada’da çalışma yapıldı. Çalışmaya Çanakkale Orman Bölge Müdür Yardımcılar Birol Dündar ve Ahmet Köle, işletme müdürü Ali Gür ve Şube Müdürü Mustafa Demirbaş da katılım gösterdi. Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ise Şube Müdürleri Başak Egesel ve İbrahim Atılgan ile Bozcaada İlçe Müdürü Müveddet Atmaca ve Gökçeada Müdürü Mehmet Kavruk’un katılımlarının yanında birçok gönüllü çiftçi de programdaki yerlerini aldı. Proje doğrultusunda adalarda sakız bitkisinin yetişebileceği alanlar tespit edilirken, alanda yapılan programda deneme amacıyla fidanlar dikildi. Dikilen fidanlar kontrol edilip, teknik bilgiler ortaya koyarak aktarıldı.
 
Sakız ağacı Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarında maki bitki örtüsü koşullarında yetişiyor. Yeşil ve çalı formunda olan bu bitki bütün Akdeniz kıyılarında doğal yayılış gösteriyor. Damla sakızı, ağacın ve gövdenin yaralanması sonucu elde ediliyor.  Damla sakızı, fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından bitkisel bir reçine. Açılan yüzeysel yaralardan kendiliğinden akan reçine, havayla temas halinde sertleşir ve damla sakızını oluşturuyor. Damla sakızının tahmini kilogram fiyatı ise 300 Euro’nun üzerinde.
 
Dilvin ALTIKARDEŞ