Gündem

Üreticiler aracıların kurbanı olmak istemiyor

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Kaya:“  80 milyon tüketici ile 8 milyon üretici 8 bin tane aracıyı doyurmak istemiyoruz”

Tarım politikalarının sürekli olarak mağdur ettiği üreticileri yıllardan bu yana kangren yarası haline gelen “aracı” sisteminden kurtulmak için umutlu bekleyişini sürdürüyor.
Ürettikleri sebze ve meyvelerin tarladaki fiyatları ile market ve Pazar fiyatları arasında uçurum olduğunu söyleyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, aracıların hem üretici hem de tüketici üzerinden para kazandığını söyledi.
105 çeşit tarım ürününün yetiştiği Çanakkale başta olmak üzere ülke genelinde  yetiştirilen tarım ürünlerinin tarladaki fiyatları ile market, Pazar ve hal yerlerinde olan fiyatlarına dikkat çeken Başkan Kaya: “Ülkemizde 80 milyon tüketici, 8 milyon üretici, 8 binde aracı var. Dolayısıyla burada bizi sıkıntıya sokan şey, tarla fiyatları ile market, Pazar ve hal yeri fiyatlarının aralarında ciddi şekilde uçurum olması” dedi.
Burada üretici kazanamıyor veya sıkıntılı kazanıyor ifadelerini kullanan Kaya:“ Tüketici diğer taraftan malını ciddi şekilde pahalıya tüketirken kim kazanıyor? 8 bin tane aracıyı doyurmak için mi biz bu kadar çalışıyoruz.  Dolayısıyla burada 80 milyon tüketicide 8 milyon üreticide mağdur ama bu işin aracısı 8 bin kişi Türkiye de ciddi şekilde paralar kazanıyorlar. 80 milyon tüketici ile 8 milyon üretici 8 bin tane aracıyı doyurmak için uğraşıyor” şeklinde konuştu.
 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  zaman zaman bu konu ile ilgili açıklamaları olduğunu dile getiren Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:“ İnşallah bu konu ile ilgili önümüzdeki günlerde çok ciddi adımlar atılır. Biz 8 milyon üretici tarafın da olduğumuz gibi 80 milyon tüketicinin de içindeyiz ama biz 8 bin tane aracının karnını doyurmaktan bıktık. Ne olur buna bir an önce bir formül bulunup, bizi bu 8 bin tane aracının elinden kurtarsınlar. 8 bin tane aracı çok zengin  oluyor, oldular olmaya devam ediyorlar. Lütfen bunun için bir çalışma yapılıp bizi bu aracıların elimden kurtarsınlar. Bu aracı sisteminin bu şekilde devam etmesi tarımın ve küçük işletmecinin yok olması demek. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde konu ile ilgili bir çalışma yapılır tarla fiyatları ile market ve Pazar fiyatları arasındaki uçurum kapanır”

Haber: Fehmi Şenyiğit