Gündem

Kıyı balıkçıları desteklemeden memnun (VİDEO)

Çanakkale Merkez Bir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Özkurnaz:“ Balıkçılarımızın hem daha iyi balık yakalamaları ve refah düzeylerinin yükselmesinde hem de teşvik amaçlı olan böyle bir desteklemede balıkçılarımızın yüzünü güldüreceğine inanıyoruz”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, denizlerde av yasağının sona erdiği 31 Ağustos tarihinde göller ve barajlarda avcılık yapan tüm balıkçı tekneleri dahil, denizlerde faaliyet gösteren 10 metreden küçük balıkçı teknelerinin tamamının destekleme kapsamına alınacağını müjdesini vermiş ve bu yıl uygulanmaya başlanacak Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Programı’na ilişkin bilgiler vermişti.
 
Fakıbababa’nın:" Göllerimiz ve barajlarımızda avcılık yapan tüm balıkçı tekneleri dahil, denizlerimizde faaliyet gösteren 10 metreden küçük balıkçı teknelerinin tamamı destekleme kapsamına alınacak. Avcılık faaliyetlerinin kayıt altına alınması karşılığında gemi başına, boylarına göre 500-bin lira destekleme ödemesi yapılacak" sözleri kıyı balıkçıları tarafından memnuniyetle karşılandı.
 
Üç tarafı denizle çevrili 651 kilometrelik kıyı şeridine sahip Çanakkale’nin 950 üyeli Çanakkale Merkez Bir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, teşvik amaçlı olan böyle bir desteklemenin balıkçıların yüzünü güldüreceğine inandıklarını söyledi.
 
Özkurnaz:“ 10 metrenin altındaki tekneler kıyı balıkçılarımız özellikle bu sene ilk kez 500 ile 1000 lira arası bir destekleme alacak. Bunun da özünde denizde yakalanan balıkların kayıt altına alınmasının önemini gündeme getiriyor. Bizim bölgemizde balıkçılar her ne kadar kayıt içinde olsalar da kayıt dışının da önüne geçmiş olunacak ve ülkemizde ne kadar balık yakalandığı daha net bir şekilde tespit edilmiş olacaktır. Buda balıkçılarımızın hem daha iyi balık yakalamaları ve refah düzeylerinin yükselmesinde hem de teşvik amaçlı olan böyle bir desteklemede balıkçılarımızın yüzünü güldüreceğine inanıyoruz” dedi.
 
Çanakkale’nin üç tarafının denizle çevrili ve 651 kilometrelik bir kıyı sahiline sahip olduğunu dile getiren Özkurnaz, bu bölgede toplam 950 tane kıyı balıkçısının mevcut olduğunu belirtti.
 
Özkurnaz:“ Bu balıkçılarımızın da yıldan yıla her yıl teknelerde hem olta balıkçılığı hem de yeşil kağıtlı olan asli balıkçılarımızda vardır. Burada amatör balıkçılarımızı bir kenara bırakabilirsek 900 civarındaki yeşil kağıtlı olan gerçek profesyonel balıkçı olan gerek kıyılara ağ atmak suretiyle gerekse olta balıkçılığıyla geçimlerini sağlamaktadır. Buda tabii ki su ürünleri kooperatiflerimizin de daha başarılı, daha çok balık yakalama ve daha ucuza tüketimine bu fiyatlar yansımaktadır. Bu hem Çanakkale bünyesindeki halkımızın ucuz balık yemesine sebep olmaktadır hem de balıkçılarımızın piyasada daha iyi şartlarda balık fiyatlarını da çok düşürmeden balıklarını temin etmektedir.  Önemli olan denizlerimizde balıkçılığın sürdürülebilir bir balıkçılık sisteminde kalması gerekmektedir.  Biz troller ve özellikle kaçak avcılığa ciddi anlamda karşı olduğumuzu daha önceki yıllarda da balıkçılarımız tarafından dile gelmiştir ve bu konuda birçok çalışmalar yaptığımız umuyoruz. Buda hem Türkiye balıkçılığı adına hem de bölgemiz adına yapılan balıkçılık adına balıkçılarımızın refah düzeyinin yükselmesi ve sürdürülebilir bir balıkçılığın devamlılığını sağlaması, buda bölge balıkçılığımızdaki balıkçılığın iyi yerlerde olduğunun işareti olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapmış olduğu teknelerin takip projeleri olduğunu vurgulayan Özkurnaz:“ Kaçak balıkçılığı da yapacak kişileri bu şekilde önlemiş olacak. Bu yapılan çalışmaları biz gayet başarılı ve hakkaniyetli görüyoruz. Buda hem bölge halkımız açısından hem de balıkçılığın bundan sonraki süreci açısından daha iyi bir sürdürülebilir balıkçılık şeklinde ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit