Tarım ve Sanayi

Ziraat Odasından örnek uygulama

Çanakkale Ziraat Odası sosyal sorumluluk projesi kapsamında Çanakkale’ye bağlı köylerde karasinek, sivrisinekle ve larva ile mücadeleye başladı.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Merkez ilçeye bağlı köylerde sivrisinek ve larva ile mücadele kapsamında ilaçlama çalışmaları yapıldığını söyledi.
 
Başkan Kaya, şu an için 2 araç ile köylerde ilaçlama yaptıklarını belirterek ilerleyen dönemde araç sayısının artacağını belirterek, bu örnek projede ilaçların ve araçların temini yönünden destek veren sponsorlara  teşekkür ettiğini ifade etti.
 
Çanakkale Ziraat Odası sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Çiftçimizden aldığımız aidatı çiftçimiz için harcayalım misyonunu edinen oda yönetimi son başlattığı proje ile taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı. Ziraat Odası Yönetimince alınan karar doğrultusunda bugüne kadar larva mücadelesinin yapılmadığı köylerde karasinek, sivrisinek ve larvalarla mücadele kapsamında köylerde ilaçlama gerçekleştiriliyor.
 
Yaz aylarında birçok bölgede karasinek ve sivrisineklerin ciddi bir problem olduğunu söyleyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’de de karasinek ve sivrisineklerin sıkıntı verdiğini söyledi.
 
Belediye araçlarının merkezde ve beldelerde karasinek ve sivrisinekle mücadele ettiklerini vurgulayan Başkan Kaya:“ Çanakkale yalnızca merkezden ve beldelerden ibaret değil, bir yerleşim alanı değil, köylerimiz de var” dedi.
 
Köylerde yaşayan insanların da bu konuda ciddi şekilde sivrisinekle, karasinekle mücadele noktasında ciddi şekilde rahatsızlık duyduklarını gördüklerini söyleyen Başkan Kaya, İl Merkezinde, ilçelerde ve beldelerde verilen bu hizmetin köylerde de nasıl verilebilir noktasında Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile birlikte konuştuklarını ve sosyal sorumluluk projesi adı altında köylerde karasinek ve sivrisinekle mücadeleyi hayata geçirdiklerini ifade etti.
 
Çanakkale merkeze bağlı 55 köyde ilaçlama çalışmalarının sosyal sorumluluk projesi adı altında yapıldığının altını çizen Başkan Kaya:“ Biz tarıma dayalı bir sivil toplum örgütü olduğumuz için aidatlarımızın belli çoğunluğunu köylerde yaşayan kişilerden alıyoruz. Onların aidatlarıyla onlara böyle bir hizmet vermeyi amaçladık” dedi.
 
İlaçlama araçlarının köylerde akşam saatlerinde ilaçlama yaptığını belirten Başkan Kaya:“ Haftada 1 yada 2 defa her köye uygulanacak şekilde belli programlar yapıldı. O programlar çerçevesinde şu anda araçlar köylerde dolaşıyor ve ciddi şekilde de özellikle karasinekte, sivrisinekte insanları rahatsız eden ortamı ortadan kaldırmış bir durumdayız” şeklinde konuştu.
 
Bu uygulamanın yıl sonuna kadar devam etmesini planladıklarını söyleyen Başkan Kaya, önümüzdeki yılda böyle bir imkanları olursa bunu larva döneminde hayata geçireceklerini söyledi.
 
Başkan Kaya:“  Köylerde larva döneminde belli larva çalışmaları yaptırıp önce su yataklarındaki ürenebilen yerlerdeki larvaları yok ederekten başlamak planlıyoruz. Eğer ki larvaları yok ederek başlarsak zaten sonuca daha çabuk ulaşabileceğimizi teknik arkadaşlarımız bu şekilde aktardılar. Bizde önümüzdeki yılın planları içerisinde belli bir şekilde bütçemizden pay ayırarak önümüzdeki yıl bunu larva döneminde mücadeleye başlayıp, ondan sonra yine köylerimizi kiraladığımız, bünyemizde bulunan araçlarımızla bu mücadeleyi devam ettireceğiz. İnşallah köylerde yaşayan insanlarda bundan mutlu olurlar” dedi.
 
Bu hizmetin köylerde bu şekilde oluşabilmesi bizleri mutlu etti ifadelerini kullanan Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:“ İlaç atılan köylerde bir şekilde sineklerde bir kırılma oldu. İnsanların daha iyi sohbet etmeleri, oturmaları daha rahat olmaları sağlanmış durumda oldu”
 
Bu uygulamaya bu hizmeti daha hiç almamış köylerden başladıklarını belirten Kaya:“ Bu karar meclisimizin de kararıydı zaten. Daha önce merkeze yakın köylerde zaman zaman bu hizmeti muhtarlıklar vasıtasıyla alan köylerde olmuştu ama hiç almayan köylerden başladık. Bu hizmetin önce onlara gidip daha sonra da diğer köylere yayılmasını sağladık. Şu anda iş çok güzel bir şekilde gidiyor, hiçbir problem yok. Önemli olan burada insanların rahatı ve huzuru. Böyle bir uygulamadan haberi olmayan insanların da böyle bir uygulamanın olduğunu anlatabilmek. İmkanlarımız el verdiği müddetçe sosyal sorumluluk projeleri adı altında biz köylerimizde değişik çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.
 
Şu an 1 tane araç ile ilaçlama yapıldığını 1 tane aracında bugünlerde uygulamanın içine dahil edileceğini vurgulayan Başkan Kaya:“ 2 araç ile bu mücadeleyi yapmayı planlıyoruz” dedi.
 
Uygulama zamanının akşam saat 18:30’da başlayıp 24:00’de sona erdiğini söyleyen Başkan Kaya:“ Bu araçlar 18:30’da sahaya çıkıp kendilerine köyler belirliyorlar. 23:30, 24:00 itibariyle ilaçlamayı bitiriyoruz. Çünkü o saate kadar olan ilaçlamada başarılı olabiliyoruz. O saatten önce ve sonra atılan ilaçlamada fayda olmuyor” şeklinde konuştu.
 
Başkan Kaya, köylerde yapılan bu çalışmaların vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirterek:“  Bize gelen ilk tepkiler olumlu oldu. İnsanların bu tarzda uygulamalar hoşuna gidiyor. Böyle örnek bir uygulamanın bizim tarafımızdan yapılması da bizim için gurur verici. Ümit ediyorum ki bu uygulama bütün köylerimizde bir şekilde başka yöntemlerle yapılmaya devam edecektir. Bu bir yol açma, farkındalık yaratma oldu” dedi.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit