Yazın Neşesi Karpuz

İnternette dolanırken karşıma bir reklam çıktı. Dünya karpuz günü sebebiyle, karpuz desenli ürünlerde indirim varmış.

1233 0

Ceren Mine Köse

Ceren Mine Köse

İnternette dolanırken karşıma bir reklam çıktı. Dünya karpuz günü sebebiyle, karpuz desenli ürünlerde indirim varmış. Haliyle Dünya Karpuz Günü olması garip geldi. Kim, neden böyle bir gün ortaya çıkarmış merak edip araştırmaya koyuldum.
Türkçe kaynaklarda bir sonuç bulamayınca var olan İngilizcemle İngilizce kaynakları taramaya başladım. Tabi sonuç hüsran…
Dünya Karpuz Gününün ne zaman ortaya çıktığına dair herhangi bir bilgi olmamakla beraber bazı insanlar bunun karpuz çiftçileri tarafından başlatıldığına inanıyor. Dünya Karpuz Günü her yıl 3 Ağustos’ta dünya genelinde kutlanıyor.  Ancak karpuzun tarihçesi araştırmak bu kadar zor olmadı. Bilim insanları, karpuzun Afrika’da yetiştirildiği, oradan Akdeniz ülkelerine sonra da Avrupa’nın başka yerlerine yayıldığı konusunda hemfikir.   Karpuzun çok eskiden de sıklıkla tüketilen ve sevilen bir meyve olduğu yapılan araştırmalarla karşımıza çıkıyor. Öyle ki Mısır’da, Kral Tutankamun’un mezarı da dâhil 4 bin yıl önce inşa edilen mezarlarda karpuz resimlerinin yanı sıra karpuz çekirdekleri de bulundu. Mısırlıların karpuzu yetiştirmesinin iki sebebi olduğu düşünülüyor. Öncelikle başka meyvelerin aksine karpuzun, serin ve gölge bir yerde haftalar ve hatta aylar boyunca saklanabiliyor olması. İkincisi ise sulu bir meyve olmasından dolayı yetiştirmeye başlandığı düşünülüyor. Karpuzun yayılma nedeninin, ticaret ve değiş tokuşun yanı sıra uzun yolculuklar sırasında doğal su matarası olarak işlev görmesi de büyük bir etken. Antik Yunan’da ise karpuzu bir tedavi aracı olarak kullandıkları araştırmalar sonunca ulaşılan sonuçlar arasında. 
Karpuzun faydaları saymakla bitmese de bazılarını sizinle paylaşacağım; Karpuz aslında hem bir meyve hem de bir sebzedir. Karpuz, antioksidan özelliği göstererek vücudu hastalıklardan korur. Lifli yapısı sayesinde tokluk hissi yaratıp, sindirim sistemimizin çalışmasını destekler. Böbrekleri çalıştırarak, vücuttaki üre ve ürat tuzlarını vücuttan dışarı atmada yardımcı olur. Hafızayı güçlendirerek unutkanlığı önler. İleri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Bileşimindeki potasyumla, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olup, kalp ve damar rahatsızlıklarının oluşmasını engellemeye çalışır. Doku ve organların sağlıklı işlemesini sağlayarak hücre yenilenme sürecini hızlandırır. Kas ağrılarının dindirilmesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür. Doku ve organlarda oluşan tahribatı onararak, hücre yenilenme sürecini hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Aşırı güneşe maruz kalındığında ortaya çıkan halsizlik, baş ağrısı ya da baş dönmesi gibi durumların daha çabuk geçmesini sağlar. Pek bilmesek de içinde bulunan A vitamini sayesinde gözlerimizin sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Gelişim çağında yenen karpuz, içindeki kalsiyum sayesinde kemiklerin gücüne güç katıp kemik yapısını kuvvetlendirir. En önemlisi ise, karpuz içinde bulunan likopen adlı madde sayesinde prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı mücadele etmede oldukça önemli bir yere sahiptir.
Farkındalık yaratmak için böyle bir gün oluşturduklarını düşünüyorum. Fakat bizlerle bugün hakkında fazla bilgi paylaşılmadığı için; kim tarafından, ilk ne zaman kutlandığına dair bilgilere ulaşmak benim açımdan pek mümkün olmadı.
Dünya Karpuz Gününüz kutlu olsun. Sizde bugün bir dilim karpuzun tadını çıkarın!

 


Etiketler; #ceren mine köse
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
B.Sarlan245 - 3.8.2018 13:01:00
Yuce yaradan yaratmis. Var demekki bir hikmeti. Gulumsetirken dusunduren genc yazarimizin kalimine saglik.