Reklam

Türk Kahvesi, kültürümüzün mihenk taşı

‘Türk Kahvesi’ özellikle yemeklerimizin ardından vazgeçemediğimiz sıcak içeceğimiz…

156 0

MİNE YEL

MİNE YEL


 
‘Türk Kahvesi’ özellikle yemeklerimizin ardından vazgeçemediğimiz sıcak içeceğimiz…
Yararları ve faydaları var tabi! Sadece içerken değil, içtikten sonra kullanabileceğiniz telvesinde bile fayda yazar Türk kahvesinin…
Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelmiş en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarından biri Türk Kahvesi’dir. Nereden gelmiş de bizim kültürümüzün en önemli yerinden birine oturmuş bu kahve?
Araştırmacılar kahvenin 14. yüzyıl başlarında Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığını, çıkış yerinin de adının etimolojisi de kahve ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi olduğunu belirtmektedir.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı. Tahtakale'den başlayarak şehre yayılan kahvehaneler halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.
Türk kahvesi, öyle bir kültür oldu ki; 2013 yılında Türk kahvesi kültürü ve geleneğini, UNESCO'nun Somut olmayan kültürel miras listesinde yerini aldı.
Faydalarına gelirsem eğer, biliyorum saymakla bitmez. Ama biz yine de birkaç tanesini hatırlayalım ve bu güzel içecek için şükredelim…
-Türk kahvesi siroz hastalığına iyi gelir.
-Türk kahvesi enerji verir.
-Türk kahvesi düzenli olarak günde 2 fincan tüketildiğinde kolon, göğüs ve rektal kanserine yakalanma riskini azaltır.
-Türk kahvesinin antioksidan özelliğinin olması cildin yaşlanmasını geciktirir, cildi ve bütün vücudu serbest radikallerin neden olduğu hastalıklardan korur.
-Kemikleri kuvvetlendirir yalnız yaşlıların aşırı şekilde kullanması kemik sağlığı için zararlıdır
-Türk kahvesinin astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir, antioksidan özelliğinden dolayı solunum yolu iltihaplarını giderir, bronşları açar.
-Kan basıncını düzenler.
-Parkinson başta olmak üzere zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır, zihni açar, belleği kuvvetlendirir.
-Diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltır.
-Ağrı kesicilerin etkisini arttırıcı özelliği vardır, bazı uzmanlar ağrı kesicilerin etkisini %30 oranından arttırdığını söylemekteler.
-Depresyon, stres ve sinirsel hastalıklara karşı etkilidir, sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
-Türk kahvesi baş ağrılarını giderir.
-Günde 2-3 bardak tüketilen Türk kahvesi safra taşını düşürür.
Herkese keyifli, bol kahveli haftalar…
 
 
 


Etiketler; #Türk Kahvesi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.