Çocuklarımızın duygularını anlamak gerçekten onların gelişimi için çok önemlidir.

Çocuklarımızın duygularını anlamak gerçekten onların gelişimi için çok önemlidir. Onların duygulaırnı gösterdiğini, gördüüğümüzü anlamaları ruhsal gelişimlerinin kilit anahtarıdır. Bir çocuk görüldüğünü bildiğinde özgüvenli, kendine güvenen bir birey olur. .Bu da onu daha başarılı kılar tabi ki...

Duygular ihtiyac¸ların is¸aretidir
O¨ncelikle duyguların bir ihtiyac¸ is¸areti oldugˆunu hatırlamak o¨nemlidir. Hem c¸ocuklar hem yetis¸kinler bir duygu ifadesi go¨sterdiklerinde aslında bir fiziksel, ilis¸kisel, sosyal bir ihtiyac¸larına is¸aret etmektedirler. O¨rnegˆin o¨fkelenen biri sınırlarının ihlal edildigˆine, u¨zu¨len biri bir kayıp yas¸adıgˆını anlatmaya c¸alıs¸abilir. Dolayısıyla ebeveynler ic¸in c¸ocuklarının hissettikleri duyguların bir ihtiyac¸ go¨stergesi oldugˆunu bilmeleri o¨nemlidir. Ama c¸ocuklar bunu c¸ogˆu kez kelimelerle degˆil so¨zsu¨z ifadelerle yapabilir. Bu nedenle “sen oyuncagˆını kaybetmene u¨zu¨lmu¨s¸su¨n”, “arkadas¸ın seni oyuna almadıgˆı ic¸in kızmıs¸sın” gibi ifadeler c¸ocukların duyguları tanımlamalarına yardımcı olur.

Duygular zorla hissedilmez
C¸ocuklar her an bir ilis¸ki ic¸indedir ve ilis¸kide bulundukları insanlara kars¸ı duygular hissederler. Okulo¨ncesi do¨nemdeki c¸ocukların anlık sevgileri ve nefretleri dile getirdikleri sıklıkla go¨ru¨lu¨r. C¸u¨nku¨ c¸ocuklukta duygular o an istediklerinin olup olmadıgˆına bagˆlı olarak hızlıca degˆis¸ebilir. Bu nedenle bir c¸ocugˆa “birini sev ya da sevme” demek anlamlı degˆildir. C¸u¨nku¨ c¸ocuklar o kis¸iyle kurdugˆu ilis¸kiye bagˆlı olarak sevip sevmeme duygusunu hissederler. Yani o ilis¸ki onlar ic¸in ne anlam ifade ediyorsa, nasıl bir alıs¸veris¸ ic¸inde iseler ona go¨re hissederler. Dolayısıyla bir c¸ocugˆa “bak ne s¸irin kardes¸, hadi sev onu” ya da “bu¨yu¨k anneni sevmelisin” gibi ifadeler c¸ocugˆun du¨nyasında c¸ok anlamlı olmayabilir. Kısaca ilis¸ki nasıl gelis¸iyorsa c¸ocuk ona uygun hisseder.
Duyguların c¸ocukların du¨nyasında anlamlı ve is¸levsel olabilmesi ic¸in yetis¸kinlerin de kendi duygularını kabul etmeleri gerekir.
Duygularınızın ve c¸ocuklarınızın duygularının go¨sterdigˆi ihtiyac¸ları dikkate almanızı dileriz.

Serkan Kahyaoglu Klinik Psikolog – Porta Egˆitim Danıs¸manlık