Çanakkale’de faaliyet gösteren bazı medya organlarında ve internet sayfalarında Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü dahilindeki bazı ağaçlarda meydana gelen kurumalar değişik zaman ve ortamlarda gündeme taşınmıştı.  O haberler üzerine hareket geçen Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bir açıklama yaptı.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada:“ Yenice ve Çan İlçelerinde 2016 yılı sonbaharında karaçam ağaçlarında kurumaların görülmesi üzerine, ilk önce kuruyan ve kurumakta olan ağaçlar Bölge Müdürlüğümüzce, orman bitkilerine arız olan zararlı organizmalar yönüyle incelenmiştir. Yapılan ilk incelemelerde ağaçların kurumasını etkileyen bir zararlı tespit edilmemiştir.
 
Yapılan bilgilendirmeden sonra, Orman Genel Müdürlüğünce inceleme yapmak üzere Orman Zararlıları ile Mücadele Dairesi Başkanlığı Orman Ekosistemlerini İzleme Şube Müdürü Sıtkı Öztürk başkanlığında, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesinden Fitopatolog Doç. Dr. AskoTapio Lehtijarvi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesinden Fitopatolog Yrd. Doç. Dr. Funda Oskay ve Orman Mühendisi Adem Sinan Hınıs’tan oluşan bir heyet görevlendirilmiştir.
 
Bu heyet tarafından Yenice Göleti, Çan İlçesi Terzialan, Yaylacık ve Söğütalan Köyleri civarında yapılan inceleme ve örnekleme çalışmalarından elde edilen ilk bulgulara göre zararlı organizma tespiti yapılmamıştır. Alınan ağaç ve toprak örneklerinin laboratuvarda incelenmesi sonucunda teknik heyet tarafından bir rapor düzenlenmiş ve bu örneklerde fungal etmene (mantar zararlısı) rastlanmamıştır. Kuruyan karaçamların, optimum dikey yayılış alanının dışında (700 metre rakımın altında) olduğu, kurumalara zararlı organizmaların değil, ana faktör olarak kuraklığın neden olabileceği kanaatine varılmıştır.
 
Bölge Müdürlüğümüzce hayatiyetini kaybeden ağaçlar tespit edilerek alandan çıkarılmaktadır.
 
Kuruyan ve kurumakta olan ağaçlardan alınan örnekler nematod(yuvarlak, mikroskobik zararlılar) yönünden Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm yetkililerine incelettirilmiş ve bir zararlı organizmaya rastlanmamıştır.
 
Orman Genel Müdürlüğümüzce Görevlendirilen Şube Müdürü Dr.Sait Dağdaş, Şube Müdürü Orhan Yazıcı, Şube Müdürü Dr. M. Rıdvan Çörtü tarafından düzenlenen inceleme raporunun sonuç bölümünde; “ Çanakkale OBM ve yakın çevresinde Karaçam ve Sahil çamlarında 2016 yılında iyice belirginleşen ve 2017 yılında giderek yaygınlaşan kurumaların temelinde, vejetasyon döneminde uzun süre etkili olan ve ortalamanın altında seyreden yağış azlığı ve düzensizliği yanında aşırı yaz kuraklığı ile birleşerek seyreden ve “fizyolojik kuraklık” olarak tanımlayabileceğimiz sıcaklık artışından kaynaklanan olumsuz iklim koşulları birinci derecede etkili olmuştur. 1950-2015 dönemi ortalamasına göre 2016 yılında sıcaklık artışının 0.60 C olduğu kaydedilmiştir.” Denmektedir.
 
Yine ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Bitki Koruma ile Toprak Bilimi ve Bitki Beslenmesi Bölümlerinden akademisyenlerden oluşan bir heyet tarafından kurumaların en yoğun görüldüğü Yenice İlçesinde nematod, viral hastalıklar ve toprak hastalıkları yönünden bir inceleme yapılmış, örnekler alınmış olup, teknik incelemenin ardından düzenlenecek rapor henüz Bölge Müdürlüğümüze iletilmemiştir.
 
Karaçam ve sahilçamı kurumaların Çanakkale‘nin yanında birçok ilde görülmesi üzerine Orman Genel Müdürlüğünce İstanbul, Çanakkale ve Bursa Orman Bölge Müdürlüklerindeki ormanlık alanlarda görülen karaçam ve sahilçamı kurumalarını yeniden görmek ve konuyla ilgili incelemeler yapmak üzere Orman Zararlıları ile Mücadele Dairesi Başkanlığı OZM Şube Müdürü Akın Emin, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Başkanlığından Prof. Dr. Mustafa Avcı ve Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığından Doç. Dr. Yasin Karatepe’ den oluşan teknik heyet görevlendirilmiştir. Heyet tarafından zararlı organizmalar açısından inceleme yapılmıştır. Kuruyan ağaçların sürgün, dal, gövde ve kök yapıları incelenerek açılan toprak profillerinden tahlil için toprak örnekleri alınmıştır. Alınan ağaç ve toprak örneklerinin laboratuvarda incelenmesi sonucunda teknik heyet tarafından bir rapor düzenlenerek Bölge Müdürlüğümüze ayrıca gönderilecektir.
 
Bahsedilen kurumaların komşu Orman Bölge Müdürlüklerinde ve bazı sınır ülkelerde ki ormanlık alanlarda da olduğu bilgisi edinilmiştir.
 
Yazılı ve görsel medya organlarında bahsedilenin aksine; Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüzce, kurumaların ortaya çıkmasının hemen ardından bu kurumalara neden olan faktörlerin ortaya çıkarılması için yoğun bir çalışma başlatılmış, konusunda uzman birim ve akademisyenlerle ortak çalışmalar yapılmıştır. Bilim çevrelerinden destek alınmaktadır. Bugüne kadar yapılan araştırmalardan çıkan sonuç;  ağaçlardaki kurumaların sebebinin fizyolojik kuraklığın etkisinden kaynaklandığı yönündedir” ifadelerine yer verildi.
 


Kaynak: Haber Merkezi