Uzun süren çalışmanın ardından domatesleri toplamaya başlayan vatandaşlar, hasattan memnun. Lezzeti ve tadıyla kendisine hayran bırakan Çanakkale domatesi tezgâhlarda yerini almaya başlayacak.
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga : “Çanakkale domatesimizde 2017 yılı hasadına başladık. Önceki yıllara göre hasat bir hafta gecikmeli başladı. Şu ana kadar hastalık ve zararlılar konusunda il olarak bir sıkıntı yaşamadık.70 kişilik bir arkadaş gurubumuz sürekli arazide. Çanakkale ilimizde yaklaşık 90 bin dekar alanda domates yetiştiriciliği yapılmakta. Bu alanlardan yaklaşık olarak 570 bin ton civarında ürün almaktayız. Çanakkale en fazla domates üreten 6 sıradaki ilimizdir. Ülkemizde üretilen domatesin % 5 i Çanakkale’de üretilmektedir. Çanakkale domatesinde açık alanda hasat genel olarak 20 Haziranda başlar. Bu tarihten önce hasat yapılmamaktadır. Bunu tüketicilerimizin bilgisine sunarım. Tüketicilerimiz; bu şekilde gitmesi halinde bu yıl ağız tadıyla Çanakkale domatesini tüketebileceklerdir. Hasadın başladığı bu günlerde üreticilerimizin bol verimli, bereketli, hastalık ve zararlıların olmadığı bir yıl geçirmelerimi temenni ederim” dedi.
 
İlk fiyatlar üreticiyi memnun etti
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya:“ Çanakkale domatesinin hasadı, Haziran ayının ortalarında ilk olarak Ayvacık Kösedere dediğimiz bölgede başlayaraktan daha sonra Eceabat ilçemizde ve Çanakkale merkezde de bugünlerde, Haziran’ın başı itibariyle başlanmış olup, aynı tarihlerde de yine Biga’da Çanakkale Domatesi hasadı başlamış durumdadır” dedi.
 
Şuanda hasadın başlamasıyla beraber fiyatlar noktasında ciddi şekilde üreticilerimizin beklentileri oluşmaya başlandı ifadelerini kullanan Kaya:“ Burada biz fiyatlar noktasında domates fiyatının 3 lira olmasını beklemiyoruz ama 30 kuruş olmasını da istemiyoruz. Burada bizi en tedirgin eden fiyatlardaki bir istikrarın oluşması, domates üreticisini memnun edecektir. Bugün için domates fiyatları ne kadardan gidiyor diye sorulacak olursa şu an 70 kuruş ile 1 lira arasında kilogram fiyatları oluşmuş durumdadır. Bu fiyat ilk etapta üreticiyi memnun etmiştir. Konuşmamın başında belirttiğim gibi biz hiçbir zaman 3-4 lira fiyatlar, zaman zaman 3-4 lira olmuştur domates. Bu tüketici ciddi bir şekilde zor durumda bırakmıştır. Bizim hiçbir zaman 3-4 lira gibi beklentilerimiz olmamıştır ama yine tekrar ediyorum 30 kuruş olması da üreticiyi perişan ettiği yıllar olmuştur. Dolayısıyla şu anda 70 kuruş ile 1 lira arasında bölgemizde bir fiyat oluşmuştur. Bu üreticileri memnun etmiştir” şeklinde konuştu.
 
Az kimyasal ile domateslerimiz ürettik
Domates üretiminde hastalıklarla mücadele noktasında zaman zaman sıkıntılarının olduğunun altını çizen Kaya:“  Geçen yıl “tuta” ile alakalı çok büyük sıkıntılarımız oldu. Bu yıl “tuta” ile alakalı çok ciddi bir şekilde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün, Üniversitemiz ve bizimle beraber hareket ettiği çok güzel bir çalışma projesi oldu. Bu projede biz biyolojik çalışmaların üzerinde çok durduk. Çanakkale domatesi çok ciddi bir şekilde bilinirliği olan yüksek, marka olmuş bir domates. Hallerde aranan, sorulan Çanakkale Domatesi istenilen bir domates. Biz bunun yanında bu yılki iddiamız Çanakkale domatesini diğer bize rakip illerde üretilen domateslerden çok daha az ilaç kullanaraktan üreteceğimiz bir hasat sezonu olacak diye düşünüyorum. Çünkü özellikle “tuta” zararlısıyla ciddi manada biyolojik bir mücadelemiz var ve bu mücadelede kimyasalı en aza indirerekten bir mücadele var. Şuana kadar da o proje başarılı bir şekilde gidiyor. Ben umut ediyorum ki bu sene Çanakkale domatesi geçmiş yıllardan çok daha az kimyasal kullanılan bir domates hasadı yapılacak. Buda bizi çevre illerimizin bir adım daha önüne çıkarak olduğunu düşünüyorum. Hastalıklar mücadele noktasında bu tarz çalışmaları arttıraraktan devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bölgemizdeki üretimi öne çıkartmak için çalışmalara hız kesmeden devam etmek gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bereketli iyi hastalıklarla mücadele noktasında başarılı olduğumuz, fiyatlar noktasında üreticilerimizin beklentilerinin karşılandığı, üreticilerimizin memnun olduğu bir yıl olur diye düşünüyorum” dedi.
 
“İnşallah beklentilerimiz doğrultusunda üretimler gerçekleşir”
Rekolte beklentileri noktasında açıklamalarında devam eden Başkan sözlerini şöyle sürdürdü:“ Çanakkale domatesinin en bol olduğu ve rekoltelerin en yüksek olduğu dönem son turfan dönemidir. Yani biz şuanda ilk turfan domateslerimiz üretime geçti ve ilk turfan domates üretimi hastalıklarla mücadele noktasında geçmiş yıllarda yaşadığımız sorunlardan ve fiyat sıkıntılarımızdan dolayı geçen yıllara nazaran ilk turfan rekoltesinin düşük olacağını düşünüyorum ama önümüzdeki günlerde orta turfan ve son turfan domateslerimiz çıkacaktır. Özellikle son turfanda rekoltenin yine geçmiş yıllarda olduğu gibi yüksek seyredeceğini düşünüyorum. İnşallah beklentilerimiz doğrultusunda üretimler gerçekleşir. Ülke pazarına da bol miktarda Çanakkale domatesini sunmuş oluruz”
 
HABER: Fehmi Şenyiğit