Çanakkale Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğü, meslek edindirme ve destekleme kurslarının yanı sıra Çanakkale bölgesinin yok olmaya yüz tutmuş değerlerine hayat vermeye devam ediyor. HEM ve ASO Müdürlüğü usta öğreticilerinden Sabriye Demiral, Çanakkale il merkezine bağlı Kayadere köyünde yaşayan Türkmen vatandaşların “üçetek” adı verilen geleneksel kıyafetini günümüz koşullarında yeniden dikti. Tamamen aslına sadık kalınarak dikilen “üçetek”; Diğre, önlük, elmeçer, top kemer, pullu keten, al-yeşil çeki, bel boncuğu, iğne ardı, peliklik, könçek ve çantadan oluşuyor.
 
Asırlık Türkmen kıyafetine yeniden can veren Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden Sabriye Demiral yaptığı açıklamada, bu Türkmen kıyafetini Merkez İlçeye bağlı Kayadere köyünde bir teftiş sırasında Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Yasemin Topçu Şenol’un gördüğünü ve bu kıyafetin kuruma kazandırılması için mücadele ettiğini söyledi.
 
Kayadere köyünde yaşlı köylülerin halen bu kıyafetleri giydiğinin altını çizen Demiral:“ Köylülerin 100 yıllık kıyafetleri bunlar halen devam etmekte olan. Düğün kıyafetleri. Önceden her gün giyilen bir kıyafetmiş ama teknoloji ilerledikçe yaşam koşullarına uymadıkça düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde giyilen bir kıyafet haline gelmiş” dedi.
 
Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde bu kıyafeti 2,5 ay gibi bir sürede hazırladıklarını vurgulayan Demiral:“ Çok emek isteyen bir şey. Biz zaten eski özelliğine göre hazırladık bu kıyafeti, yeni malzemeler kullanmamaya gayret ettik. Köyümüzün yaşlılarından bilgiler aldık, en eski özelliklerinde hazırladık kıyafetimizi” şeklinde konuştu.
 
Yüzyıllar öncesinden günümüze çıkardık
Köylerimizde Halk Eğitim kursları olmazsa bunları canlandıramayacağımızı düşünüyorum ifadelerini kullanan Demiral:“  Bu kurslar sayesinde biz bu kıyafetleri gün yüzüne çıkartıyoruz. Eski özelliklerine göre yaptırıyoruz. Kısacası bu kıyafetleri Halk Eğitim Kurslarının ayakta tuttuğuna inanıyorum. Çünkü kurs olmasa onlar belki de köyde unutulacak gidecek, biz bunları canlandırıyoruz, daha modern hale getiriyoruz, en azından eski kıyafetleri değerlendiriyoruz. Yüzyıllar öncesinden günümüze çıkardık diye düşünüyorum” dedi.
 
Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Yasemi Topçu Şenol ise:“ Geleneksel el sanatlarımızın sürdürülebilirliği, tekrar hayata geçirilmesi açısından Halk Eğitim Merkezimizde bu tür görsel bir kıyafetimizin olmadığını düşünerek  bu projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit