Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Zootekni Küçükbaş Hayvancılık Birimi tarafından geleneksel hayvan ihalesi öncesinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Türker Savaş:“ Biz burada et süt üretimi yapmıyoruz. Biz nitelikli damızlık ıslah etmeye çalışıyoruz. Biz hayvanlarımıza katma değer oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
 
ÇOMÜ tarafından geleneksel hale getirilen Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyun ırkı ihalesi yaklaşırken Zootekni Küçükbaş Hayvancılık Birimi Koordinatör Prof. Dr. Türker Savaş’tan Teknolojik Tarımsal Araştırma Merkezi (TETAM)’ne destek verilmesi yönünde bir açıklama geldi.
 
Savaş, askeriyeden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü uygulama ve araştırma çiftliği oluşturmak amacıyla devredilen, Sarıcaali köyü yakınında bulunan, Tarımsal ve Teknolojik Araştırma-Uygulama Merkezi adı verilen birimde 2005 yılından bu yana her yıl Haziran veya Temmuz ayı içerisinde geleneksel olarak hayvan ihalesi yapıldığını hatırlattı.
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da genellikle damızlık nitelikli erkek oğlak ve kuzu ihalesinin yapılacağını belirten Savaş, bu amaçla çalışmalarının başladığını söyledi.
 
ÇOMÜ’de sürdürülen Türk Saanen keçisi ıslahı projesinin başlangıcı 1978 yılına kadar uzandığının altını çizen Savaş:“ Tarım Bakanlığı’nın Ezine Üvecik köyünde bulunan tarım lisesinde başlayan çalışmalar, 1995 yılında Üniversitemize devredilmiştir. Ne yazık ki her işe yarar proje gibi Türk Saanen ıslahı projesi de 2001 yılında sonlandırılmak istenmiştir. Hâlbuki o tarihte proje sonuçları henüz uygulamaya dahi geçmemişti. Dolayısıyla Zootekni Bölümümüzün gayretleri neticesinde projenin devam etmesi sağlanmıştır. O günden bu güne proje kapsamında üretilen nitelikli damızlık tekeler başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına satılmıştır. Türk Saanen keçisi Üniversitemizin markası durumundadır. Hatta Türk Saanen keçisi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin markalaşan tek ürünüdür diyebiliriz.
 
Son dört yıldır, uzunca bir süredir Bölümümüzün aklında olan süt koyunu ıslahı projesi de hayata geçirilmiştir. Yine Ülkemizin süt koyunu olarak tek kültür ırkı olan Tahirova koyunu Üniversitenizde yetiştirilmeye başlanmıştır. Koyunda da amaç, yurtdışından sağlanan nitelikli süt koyunu ırkı koçları ile Tahirova koyunumuzun süt verim özelliğini daha da yükseltmektir. Sentetik bir ırk olan bu koyunumuz da Üniversitemizin ve Çanakkale’nin markası olma yolundadır” dedi.
 
Biz burada et süt üretimi yapmıyoruz, nitelikli damızlık ıslah etmeye çalışıyoruz ifadelerini kullanan Savaş:“ Biz hayvanlarımıza katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Öte yandan keçi ve koyun sürümüzden son 15 yıldır elde ettiğimiz bilimsel çıktılar hem Dünya literatüründe nitelikli bilimsel dergilerde yer bulmakta; hem de uygulamaya aktarılmaktadır. Her iki projenin de sürdürülmesi hem bilimsel hem de Çanakkale hayvancılığı için elzemdir” şeklinde konuştu.
 
Fehmi Şenyiğit