Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday müdahale allım fiyatlarını henüz açıklaması üreticiler başta olmak üzere tarım sektöründe ciddi bir tedirginliğin oluşmasına neden oldu.
 Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, buğday alım fiyatlarında üreticinin yüzünün güldüğünü bu yıl ise rakamların açıklanmamasına rağmen fiyatlarla ilgili spekülasyonların yapılmasının ise üretici için karamsarlık yarattığını söyledi.
 
Buğdayın kalitesi fiyat yükseltti
Geçtiğimiz yıl TMO’nun müdahale alım fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Kaya:“ 88 kuruş civarında fiyatlar vardı geçen yıl ama bölgemizde yetişen buğdayın kalitesinden dolayı biz 93 kuruşa kadar geçen yıl bu bölgeden buğday sattık” dedi.
 
Bu sene arpa hasadının bitme noktasına gelmesi, buğday hasadının da başlandığı şu günlerde TMO’nun henüz müdahale alım fiyatlarını açıklamamış olmasının üreticiyi ciddi manada tedirgin ettiğinin altını çizen Kaya:“ Burada geçen yıl 88 kuruş olan buğdayın enflasyon oranlarını da koyduğumuz da 95 kuruş ile 1 lira civarında buğdayın alınıp satılıyor olması gerekirken, şu anda bölgemizde buğdayda 85 ile 80 kuruş olan fiyatlar konuşuluyor. Fiyatın açıklanmaması demek aynı anda ürünü pazarlayıp satıp paraya çevirmek isteyen üreticiyi bunu hızlı bir şekilde yapamayacağı için sıkıntıya sokacak bir durum” şeklinde konuştu.
 
Emanet alım bir nebze üreticiyi rahatlatacak
Çanakkale’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale fiyatlarını açıklamamasına rağmen emanet alıma geçmiş olmaları gerektiğini kaydeden Kaya:“ Neyse ki TMO şu anda bu emanet alıma başlamasıyla bir nebze piyasayı canlandıracağını düşünüyorum. Çünkü geçen seneki fiyatların üzerinden emanete alınan ürünlerde %30’da çiftçiye avans verildiğini biliyorum. Buda en azından ilk etapta piyasayı hareketlendireceğini düşünüyorum. Çünkü Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesindeki illerimizde buğday fiyatları 95 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında satılırken bizim bölgemizde bu piyasada iş yapan tüccarların 80 kuruş ile 85 kuruştan konuşması bizleri de, bizlerden daha çok üreticiyi de ciddi bir şekilde sıkıntıya sokmuştur. Bir an önce TMO’nun müdahale alım fiyatlarını bölgemizde açıklayıp üreticilere rahat bir nefes aldırmaları gerekiyor. İnşallah beklentilerimiz doğrultusunda çok kısa bir sürede fiyatlar açıklanır ve üretici memnun olur diye düşünüyorum” dedi.
 
Çanakkale’nin çok enteresan toprak yapısına sahip bir il olduğunu söyleyen Kaya, verimlerin bu yıl değişken olmasına rağmen rekolte beklediklerini ifade etti.
 
Kaya sözlerini şu şekilde sürdürdü:“ Ova bölgelerimizde bu Batak Ovası dediğimiz bölgede rakamlar geliyor bize 1 ton civarında dönüme 25-30 balya alınır şekilde rakamlar geliyor. Bunlarda bizi ciddi şekilde memnun ediyor. Yalnız yine Çanakkale’mizde dönümüne 300 kilo veren, 3-5 balya çıkan köylerimizde var. Kıraç bölgeler dediğimiz bölgeler var. Dolayısıyla bu bölgelerde üreticilerimizin de zorlanacağı bir yıl olacağını düşünüyorum. Hepsi için inşallah hayırlısı olur diye düşünüyorum ama burada en önemlisi çiftçinin önünü görebilmesi için müdahale alım fiyatlarının bölgemizde çiftçiyi memnun edecek şekilde belirlenip biran önce açılması gerektiğini düşünüyorum”
 
Haber: Fehmi Şenyiğit