TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 1915 Çanakkale Köprüsü projesi ve yeni otoyol aksının gayrimenkul piyasasına etkilerini şöyle anlattı… Temeli 18 Mart’ta atılan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2.023 metrenin üzerinde orta açıklıkla dünyanın en uzun asma köprüsü projesi olarak lanse ediliyor. Karayolu ve demiryolu hattı olarak Avrupa ve Anadolu Yakası’nda erişimi sağlayacak olan proje, Çanakkale Boğazı’nda inşa edilmesi planlanan ilk köprü projesi özelliği taşıyor.
 
1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile belirlenen İstanbul-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir hattı boyunca uzanacak olan otoyol güzergahı ve bu kapsamda inşa edilmesi planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü, bölgenin gayrimenkul piyasasını etkileyen en önemli aktör haline geldi.
Projenin etkileri son 2 yıldır daha çok konuşulmaya başlansa da bölgede yaşanan değer değişimleri ve yatırımcıların bölgeye olan ilgisi aslında son 10 yıllık döneme uzanıyor. 10 yıl içerisinde yapılan satış işlemlerinde, yatırım amaçlı satılan arsa ve tarlaların ikinci kez el değiştirdiği görülüyor.
 
Sanal ranta dikkat!
Çanakkale’de yapılan saha araştırmalarında; özellikle son 3 yılda tarla fiyatlarında 1’e 20 kat artışların yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca talebe göre arzın kısıtlı olduğu lokasyonlarda spekülatif bilgilerin sanal bir rant oluşturabileceği sebebiyle gayrimenkul alım satımlarında son 10 yıldaki değer değişimlerinin de dikkate alınması gerektiği ifade ediliyor. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın netleşmesi ve köprü ayaklarının yerinin belirlenmesi ile birlikte; yatırımcılar köprü projesinden birinci derece etkilenen bölge kapsamında yer alan Kocaveli, Gazi Süleymanpaşa, Suluca, Kemikli Alan, Gökköy, Umurbey ve Kangırlı köylerine yoğunlaşmış bulunuyor. Bölgede gerçekleşen yoğun taleplerin son 3 yılda tarla fiyatlarını 20 kat artırdığı görülürken; 2014 yılında 5 TL/m² birim fiyatla satış gören tarlaların, 2015 yılında 10 TL/m², 2016 yılında 25 TL/m² ve mevcut süreçte 100 TL/m² gibi ortalama birim fiyatlardan satış gördüğü belirtiliyor.
 
Lapseki ilçe merkezinin yaklaşık 2,5 km güneyinde yer alacak olan köprü, Lapseki ile Çanakkale merkez ilçesi arasında yer alan bölgelerde konut satışlarını da etkiliyor, konut fiyatlarında son 3 yıllık süreçte 4 kat artış olduğu dile getiriliyor. Lapseki ilçe merkezinde konut fiyatları 2014 yılı itibarıyla 500 TL/m² birim satış değerinde iken, mevcut süreçte 2.000 TL/m²’ye çıkan birim değerlerin olduğu görülüyor. Bu bölgelerde konut imarlı arsalar ise halen ortalama 400 TL/m² ile 650 TL/m² arasında satış görüyor.
 
Çanakkale Bölgesi’nde köprü ve otoyol güzergahı boyunca Çan ilçesi’ne kadar uzanan aks ise ikinci derece talep gören bölge olarak öne çıkıyor. Lapseki ilçesinde Hacıgelen, Karaömerler, Akçaalan, Balcılar, Elçialan köylerini ve Çan ilçesinde Dondurma, Bahadırlı, Büyükpaşa, Terzialan, Karakoca, Derenti köylerini kapsayan bölgede tarla fiyatlarının 10 TL/m² ile 20 TL/m² arasında lokasyonuna göre değişim gösterdiği gözleniyor.
 
Fiyatlar 5 yılda dengelenir
Mevcut süreçte yol ve köprü güzergahının birinci derece yakın bölgelerinde gayrimenkul fiyatlarında yüksek artış görünse de bölgenin 2040 yılı itibarıyla nüfusunun 4 kat artacağı projeksiyonu ve bu kapsamda imara açılan alanlar, bundan sonra yapılacak yatırımları da şekillendirecekt. Bölgede henüz dengeye ulaşmayan değer artışlarının önümüzdeki 5 yıllık süreç sonunda dengeye geleceği öngörülüyor.
 


Kaynak: Haber Merkezi