Bölgede yetişen ağırlıklı olarak Napolyon Ziraat 900 cinsi ihracatlık kiraz üreticinin yüzünü güldürdü. Büyük bölümü Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilen, geçtiğimiz yıllarda 5 ila 6 TL toptan fiyatla alınan kiraz, bu yıl 8 ila 9 lira arasında fiyatla alınmaya başlandı. İç piyasada satılan kiraz cinsleri ise 5 ve 6 TL fiyattan alıcı buluyor. Bazı bölgelerde kiraz bahçelerinin yağmur ve dolu yağışı nedeniyle yüzde 80 oranında zarar görmesi, bu bölgede yetişen kirazında fiyatını yukarı çekti. Yöre çiftçisi ise hasat için işçi sıkıntısı yaşıyor. Kiraz toplamanın zor ve beceri isteyen bir iş olması nedeniyle işçi bulmakta zorlanan üretici, yağmur ve doludan zarar görmeden hasadını bir an önce bitirmek istiyor.
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ilçede ortalama 4 bin 800 dekar alanda üretim yapıldığını söyledi. Pehlivan, “İlçede bu yıl yaklaşık 5.500 - 6 bin tonluk rekolte bekliyoruz. Üreticiye 1 kg kirazın maliyeti 4 lira. Halde ise ihracat kirazın toptan alım fiyatı ise 8-9 lira. Kiraz fiyatları son yılların en yüksek seviyesinde. Biz bu rakama razıyız, ama bundan aşağıya düşmemesi lazım. Çünkü maliyet çok yüksek ve ihracata gidecek birinci kalite meyve oranı düşük. Bizim kilogram maliyetimiz 4 lira" dedi.
Pehlivan, daha önce kiraz gönderilen Rusya ve Irak pazarlarının yeniden açılması halinde ikinci kalite ürünün de ihraç edilebileceğini belirtti. Pehlivan işçi ücretlerinin 50 ila 60 lira arasında değiştiğini ifade etti.


Kaynak: İHA