Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı olağan meclis konuşmasında bir konuşma gerçekleştiren ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, ekonomide işlerin bütün olumsuz şartlara karşın belli bir seviyenin üstünde ilerlediğini ancak potansiyelin altında bir performans gösterildiğini söyledi. Okyay, ekonomi de güzel gelişmelerin olduğunu da sözlerine ekledi.
 
ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Murat Aydoğdu ise mayıs ayı içerisinde Çanakkale merkez, Biga ve Çan’da olmak üzere 3 mesleki yeterlilik sınavı gerçekleştirdiklerini belirterek:“ Hedefimiz zorunluluk kapsamındaki mesleklerde tüm çalışanları belge sahibi yapmak” dedi.
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mayıs ayı 2017 olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı.
 
Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Okyay:“ ekonomiye baktığımızda işler, bütün olumsuz şartlara karşın belli bir seviyenin üstünde ilerliyor. Ancak potansiyelimizin altında bir performans gösterdiğimiz ortada. Enflasyon, faiz ve işsizlikte çift haneli rakamlar, hedeflerimiz ile uyumlu değil. Bu noktada hükümetimize olduğu kadar biz iş dünyası temsilcilerine de önemli görevler düşüyor. Hükümetimizin açıklamış olduğu reform paketlerinden de faydalanarak, katma değeri yüksek yeni iş kollarına yatırım yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan ekonomide güzel gelişmeler de var” dedi.
 
“İhracat ve turizmde başlayan hareketlilik umut verici”
Okyay:“ Türk iş dünyası olarak temel beklentimiz, devlet yönetimindeki zorunlu değişikliklerin tamamlanması ve ekonomide yeni bir kalkınma hamlesini başlatacak adımların bir an önce atılması. Doğrusu bizler bu ülkenin yeni bir başarı hikâyesi yazma kabiliyeti olduğuna yürekten inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Çanakkale’miz diğer illerden de büyük ilgi görmeye başladığını belirten Meclis Başkanı Okyay:“ Önce İstanbul Sanayi Odası, sonra Rize Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretleri oldu şehrimize. Eşlik ettiğim İSO heyetinin Çanakkale ile ilgili çok pozitif değerlendirmelerle İstanbul’a döndüğünü söylemek isterim. Eminim Rize TSO heyeti de benzer duygularla şehrimizden ayrılmıştır. Öte yandan hepimiz biliyoruz ki ulaşım, Çanakkale’nin en temel sorunlarından biri. Çanakkale Köprüsü tamamlanana kadar havayolu ulaşımı, şehrimiz için en önemli alternatif. Bu noktada Çanakkale ile İstanbul arasında GESTAŞ-BURULAŞ işbirliği ile başlatılan deniz uçağı seferlerini iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.  Çanakkaleliler bu uçuşlara sahip çıkar, GESTAŞ ve BURULAŞ şirketleri de makul bir ücretlendirme ile işe devam ederse sürdürülebilir bir imkâna kavuşmuş oluruz. GESTAŞ yetkililerini bu güzel imkânı şehrimize kazandırdıkları için gönülden kutluyorum. Çanakkale’nin bir tarım inovasyon kenti olma potansiyeli taşıdığına her daim vurgu yaptığımı biliyorsunuz. İlimizdeki tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı sorunu, önemli bir mesele. Bu ay şehrimize gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in tarım alanlarının korunacağına dair sözlerini, Çanakkale’nin sürdürülebilir eko sistemi için bir güvence olarak kabul ediyoruz” dedi. 
 
“Tarımda yapılan güzel işler beni çok umutlandırıyor”
Çanakkale’nin değeri olan yerli tohumları korumak ve yaşatmak amacıyla Çanakkale Belediyesi öncülüğünde başlatılan Tohum Sandığı projesinin de önemli bir başlangıç olduğunu düşündüğünü vurgulayan Okyay, tarımsal desteklere karşı daha ilgili olmalarının şart olduğunu belirtti.
 
Okyay sözlerini şöyle sürdürdü:“ AB Türkiye mali yardımları kapsamında kırsal kalkınma teşvik programlarından Ipard’dan aldığımız destek sadece 6.5 milyon lira ve bu rakam potansiyelimizin çok altında. Bu fonun 2017 bütçesinin 148 milyon Euro olduğunu hatırlatmak isterim. Behramkale Assos Ören Yeri’nin UNESCO Dünya Mirası listesine geçici olarak girmesi ve istihdam seferberliği ile kentimizde yedi bine yakın yeni istihdamın sağlanmış olması, bu kentin geleceği adına umut veren iki gelişme. Bu iki güzel gelişmeye vurgu yaptıktan sonra Çanakkale’nin canını sıkan trafik meselesine değinmek istiyorum. Şehrimizde artık günaşırı yaşanan trafik yoğunluğunu, Çanakkale’nin akıllı şehir vizyonuna geçmesi gerektiğinin önemli göstergelerinden birisi olarak görüyorum.
 
Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından başlatılan ve bugün ilk bulguları paylaşılan "Aklım Fikrim Çanakkale" projesinin bu anlamda önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum. Dünya’daki birçok şehrin aksine, bize rekabet avantajı sağlayan ve demografik fırsat sunan dinamik ve genç nüfusumuz ve sınırları aşan büyük hayallerimiz var. Şehrimizin de bu iddiaya uygun şekilde dönüşmesi önemli. Tüm yatırımlarımızda ve işlerimizde önceliğimiz, insanı merkeze koyan, Çanakkale’nin kapsayıcı büyümesine ve sürdürülebilir refahına hizmet eden projeler olmalı. Osmangazi Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü ile birlikte İstanbul-İzmir aksında açılan yeni büyüme koridoru, Çanakkale’yi daha ulaşılabilir hale getirecek. Bu dönüşümün, şehrin yaşam kalitesini yükseltecek bir ortak akılla ve iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmesi çok önemli. Eğer bunu başarabilirsek Çanakkale, bir cazibe merkezine dönüşür; hayal ettiğimiz gibi, tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline gelebilir. Bu nedenle sizlerden Çanakkale’nin akıllı şehir perspektifine her aşamada sahip çıkmanızı istirham ediyorum. Çünkü bu, ancak şehrimizin tüm dinamiklerinin birlikte hareket etmesiyle başarılabilecek bir iş.
  
Gündeme geçmeden önce, geçen yıl 23 Mayıs’ta aramızdan ayrılışının sene-i devriyesini idrak ettiğimiz değerli büyüğümüz Hacı İbrahim Bodur hakkında bir iki şey söylemek istiyorum. Kıymetli büyüğümüzün ülke sevgisi, sanayicilik aşkı, memleket vizyonu ve kayıtsız şartsız sahip çıktığı değerleri, önümüzü bir fener gibi aydınlatmaya devam ediyor. Ona ve onun kuşağına gerçekten büyük gönül borcumuz var”
 
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde 21 etkinliğe ev sahipliği yaptık
Yönetim Kurulu adına konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Murat Aydoğdu ise Mayıs ayı’nın oldukça hareketli geçtiğini söyledi.
 
ÇTSO ailesine 57 üye katıldığını ve toplamda 6622 üye sayısına ulaştıklarını belirten Aydoğdu: “ 14 üyemiz de kaydını sildirdi. Mayıs ayı içerisinde Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Sanayi Odası Meclisini ağırladık. ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde 21 etkinliğe ev sahipliği yaptık” dedi.
 
27 Mayıs tarihli Resmi Gazetede yeni bir Yapılandırma Kanunu daha yürürlüğe girdiğini ve odalara olan borçları da kapsadığının altını çizen Aydoğdu:“ Üyelerimizin bu imkândan faydalanabilmeleri için 31 Temmuz 2017 tarihine kadar Odamıza bir dilekçe ile başvurması ve birinci taksitlerini 31.08.2017 tarihinde kadar ödemesi gerekiyor. Bu şekilde azami 6 taksitte ve gecikme faizleri silinerek ödeme imkânı sağlanıyor. Uygulama detayları ile ilgili yazı TOBB’dan bugün geldi, üyelerimize duyuracağız” şeklinde konuştu.
 
Aydoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:“ Delegelerimiz 24 Mayıs tarihinde TOBB Genel Kuruluna katıldılar. Aynı gün Vekillerimiz Sayın Bülent Turan ve Ayhan Gider’i ziyaret ettiler ve Sayın Turan’ı ziyaretleri sırasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Gençlik Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç ile de görüşme ve Çanakkale yatırımları ile ilgili sohbet imkânları oldu.  Yönetim Kurulu Başkanımız Bülend Bey, Sayın Turan ile birlikte başbakanımızı ziyaret ederek grup başkanı olmasından dolayı hayırlı olsun dileğinde ve bilgi arzında bulundu yoğun gündem arasında ÇTSO Heyetini kabul ettiler ve dinlediler, huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyoruz.
 
Konuşmaların ardından Nisan ayı toplantı tutanağı onaylandı. Hesap İnceleme Komisyonunun 2017 Nisan ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve onaylandı. Azami fiyat tarifelerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konular görüşülerek Mayıs ayı Meclis toplantısı sona erdi.