Astım toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir.Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biriyle, 7-8 çocuktan birinin astımlı olduğu belirtiliyor. KOAH,  Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismidir. KOAH tam olarak geri dönüşümlü olmayan ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize olan bir hastalıktır ve en önemli nedeni ise sigara bağımlılığıdır.

Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Yeşildağ,Astım ve KOAH hastalarının oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda şu açıklamalarda bulundu. Ramazanın sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Yeşildağ, Ramazan nedeniyle herhangi bir maddenin tüketilemediği bir sürece girildiğini ve bu süreçte bağımlıların sigaradan uzaklaşabileceklerini, bağımlılıklarını kontrol altına alabileceklerini, dolayısıyla bunun bir fırsat olabileceğini ifade etti. Yeşildağ, “Astım ve KOAH temelde solunum yolu rahatsızlığı olması sebebiyle tedavide kullanılan ilaçların büyük çoğunluğu inhalasyon yolu (nefes ile ilaç çekme ) verilir. Nefes çekme yoluyla kullanılan ilaçlar ,doğrudan solunum yoluna gider,burada emilerek yok olur. Ramazan ayında oruç tutmak isteyen Astım ve KOAH’lı hastalar  mutlaka hekimlerine başvurarak  hastalıklarının değerlendirilmesi, engel bir durumun olup olmadığının belirlenmesi ve tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ağızdan alınan ilaçların saatlerinin doktor kontrolünde iftar ve sahur zamanlarına göre ayarlanarak yine aksatmadan kullanılması gerekir” dedi.    
 
Yeşildağ, astım ve KOAH’lı hastalara Ramazan ayına yönelik şu önerilerde bulundu; “İftarda ne kadar aç olurlarsa olsunlar bir anda çok fazla yememeli, yavaş yavaş aralıklı yemeli ve hafif yemekler tercih etmeliler. Yatmadan iki saat önce yemek yemeyi sonlandırmalılar. İftarda ve sahurda bol su tüketilmelidir. Sahurda yemek yedikten sonra hemen yatmamalı iki saat sonra yatar pozisyona geçmeliler. İlaç saatlerini doktor kontrolü altında yeniden düzenlenmeliler.
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi