Çanakkale’nin gençleri, GESTAŞ ile Dünyaya Açılıyor Projesi kapsamında Bosna Hersek’e kültür ziyaretinde bulunan Çanakkale’nin 31 başarılı genci, eşsiz bir deneyim yaşadı. Geçtiğimiz Pazar gecesi GESTAŞ Çanakkale İskelesi’nden yola çıkan öğrenciler, 22 Mayıs Pazartesi sabahı Bosna Hersek’e ulaşırken ilk ziyaretlerini Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna şubesine yaptı. GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan’ın yer aldığı kafile, buradaki ziyarette hem enstitü hem de Bosna Hersek hakkında bilgiler edindi.
 
Çanakkaleli gençlerin, Bosna Hersekli gençlerle tanışma fırsatı da bulduğu gezinin ilk gününde Bosna Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Alija İzetbegovic’in kabrinin de bulunduğu Kovaci Şehitliği, Ramazan aylarında top atışı geleneğinin sürdüğü Zuta Tabija (Sarı Tabya) gezildi; Saraybosna şehir manzarasının keyfi yaşandı. İlk gün 16. Yüzyılda kurulmuş tarihi Başçarşı, 1753’te Osmanlı mimarisiyle yapılmış Seblij, 1532’de Mimar Sinan tarafından yaptırılan Gazi Hüsrev Bey Camii ve kabri, 16. Yüzyıl eseri olan Morica Han, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olan suikastin yapıldığı Lain Köprüsü, İnat Evi, At Meydanı Parkı, Bosna’nın fethinden sonra Saraybosna’da yapılan ilk cami Careva (Hünkar) Camii gibi tarihi yerler ziyaret edildi. Çanakkaleli gençler, Sarajevo’da Boşnak okullara da ziyaretlerde bulundu. İki kardeş ülke gençleri birlikte Türkçe dersine katıldı; burada keyifli sohbetler gerçekleştirildi. İki kardeş ülke gençleri, yaptıkları temsili bilek güreşi maçlarıyla keyifli anlar yaşadı. Kazanan dostluk oldu.


 
AHMİCİ KÖYÜ’NDE HOŞ TESADÜF
Bosna Hersek programının ikinci gününde Çanakkaleli gençler, savaş döneminde Hırvatlar tarafından bir günde 116 Müslüman’ın katledildiği Ahmici Köyü’ne ziyaret gerçekleştirdi; burada hoş bir tesadüf yaşandı. GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, yaşadıkları ilginç tesadüfü şöyle aktardı: “15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain darbe teşebbüsü sonrası Çanakkale’de yapılan Demokrasi mitinglerinin birinde Bosna Hersek bayrağı sallayan Çanakkaleli birini gören bir otobüs, Çanakkale İskelesi’nde duruyor. Otobüsten inen Bosnalı vatandaş Bosna Hersek bayrağı sallayan Çanakkaleliye nedenini soruyor. O da  ‘Boşnaklar da darbe girişimine karşı, gönülden Türklere destek veriyor. Bu yüzden Bosna Hersek bayrağı sallıyorum’ cevabını veriyor. Aradan neredeyse bir yıl geçti. Ahmici Köyü’ne ziyarette bulunuyoruz. Burada bir bayan üzerimizdeki tişörtlerden Türk olduğumuzu anlıyor. Israrla evinde bizleri ağırlamak istiyor. Kıramıyoruz, bir kahvenin 40 yıl hatırı var diyerek bir kahvesini içiyoruz. Evden ayrılırken bir Boşnak vatandaş, Çanakkale’de yaşanan bayrak olayını anlatıyor. Daha sonra evine uğradığımız bayanın, Çanakkale’de bayrak sallayan kişinin annesi olduğunu öğreniyoruz. Duygulanmamak elde değil. Hoş bir tesadüf.”


 
HER YERDE OSMANLI İZLERİ
Bosna Hersek ziyaretinin ikinci gününü Travnik ve Zenica şehrinde geçiren Çanakkaleli gençler, kendilerine eşlik eden Boşnak öğrencilerle birlikte, Türkiye’den Boşnak Müslümanlarda dayanışma için Bosna’ya gidip burada şehit düşen Ağrılı Selami Yurdan’ın kabrini, 1816’da Süleyman Paşa tarafından yaptırılan Süleymaniye Camii’ni, Fatih Sultan Mehmed’in ordusuyla konaklayıp su içtiği Plava Voda’yı (Mavi Su), Travnik Kalesi’ni ziyaret etti.


 
TÜRK BOŞNAK DOSTLUK KÖPRÜLERİ DERNEĞİ’NE ZİYARET
Bosna Hersek’in tarihi yerlerini karış karış gezen, iki ülke arasındaki tarihi bağı, kardeşliğe daha yakından şahit olan Çanakkale’nin başarılı gençleri, ikinci gün Zenica şehrinde Türk Boşnak Dostluk Köprüleri Derneği Başkanı Jasmin İmamovic’in konuğuydu. Jasmin İmamovic ve beraberindeki heyetle buluşan Çanakkaleli öğrenciler, Bosna’daki Türk askeri birliği tarafından yaptırılan Türk Parkı’nı; Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ın da görev yaptığı, Türk tugayı tarafından yaptırılan Türk Çeşmesi’ni ziyaret etti. Şehirde okul ziyaretlerinde de bulunan Çanakkaleli gençler, Bosna Hersekli gençlerle kaynaşırken iki kardeş ülke arasındaki kardeşlik bağlarına vurgu yapıldı. Zenitza’da Büyük Bosna Bayrağı Boyalı okulda buluşan iki kardeş ülke gençleri, Türkiye ve Bosna Hersek bayrağıyla birlikte poz verdi.


 
İKİ ÜLKE GENÇLERİ KOL KOLA GEZDİ
Çanakkaleli gençler, 3. gün tarihi Mostar şehrinde ziyaretlerde bulundu. Yunus Emre Enstitüsü Mostar Şubesi’nin misafiri olan kafile, burada kendilerine dahil olan Boşnak öğrencilerle birlikte Mostar Köprüsü ve Mostar çarşılarını gezdi. Türk ve Boşnak öğrenciler, Mostar Köprüsü önünde hediyeleşerek bu tarihi ana bir hatıra bıraktı. İki ülkenin gençleri, gezi esnasında Türk ve Boşnak kültürleriyle ilgili bilgiler edindi; iki ülke arasındaki geçmişten günümüze gelen benzerlikler ve tarihi bağlar gençlere aktarıldı. GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan’ın da yer aldığı kafile, Anadolu Ajansı Bosna Hersek temsilciliğine de bir ziyarette bulundu. Şube Müdürü Hakan Çelik ile birlikte ülke ve bölgeyle ilgili hoş bir sohbet gerçekleştirdi.


 
TEKRAR BULUŞMA SÖZÜ VERDİLER
Program çerçevesinde Bosna Hersek-Türkiye dostluk gecesi yemeği düzenlenirken yemek esnasında Türk ve Boşnak Halk müzikleri çalındı; her iki ülke gençleri türküleri hep bir ağızdan eşlik etti. Dostluk içerisinde geçen 4 günlük ziyaret sonunda Bosna Hersek kültür gezisine dahil olan Türk ve Boşnak temsilciler, bu tip buluşmaların devamı konusunda hemfikir olurken; benzer organizasyonlarla iki ülke gençlerinin eğitim alanındaki gelecek planlarına katkı sağlamaya devam edeceklerini dile getirdiler. Çanakkaleli gençler, Boşnak akranlarını ülkelerine, şehirlerine davet etti; iki genç grup birbirlerine tekrar buluşma sözü verdi.


 
USLU: GENÇLER TARİHE TANIKLIK ETTİLER
Çanakkale’nin gençleri GESTAŞ ile Dünyaya Açılıyor Projesiyle Çanakkaleli gençleri Bosna Hersek’e götüren GESTAŞ Deniz Ulaşım Genel Müdürü Volkan Uslu, bizzat yer aldıkları Bosna Hersek gezisinde hem kendilerinin hem de gençlerin müthiş deneyimler kazandıklarını söyledi. Türkiye ve Bosna Hersek’in kardeş ülke olduğunu belirten, iki ülke arasındaki tarihi bağlara dikkat çeken Uslu, “Bizler de GESTAŞ olarak böyle önemli bir birlikteliğe sahip iki ülkenin gençlerini buluşturmayı, kendi gençlerimizin milli şuurunu pekiştirmeyi, tarihi bağlarını güçlendirmeyi amaç edindik. Tarihini bilen ve buna sahip çıkan bir gençlik yetiştirmek hepimizin görevidir. 31 başarılı öğrencimize, Osmanlı kültürünü ve tarihini hissettirme, milli bilinci aşılama şansını verdik. Bosna Hersek, biz Türkler için buradan ayrıldığımızda bir kez daha gelmenin özlemini duyacağımız bir ülke. Ben, burada bulunduğum her an bunu hissettim. Gençlerimizin gözlerinde de bu hissiyatı gördüm. GESTAŞ olarak Çanakkaleli gençlerin vizyonunu genişletecek böyle bir organizasyona imza atmaktan son derece memnunuz. Onların ve ailelerinin memnuniyetini görünce daha da mutlu olduk” ifadelerini kullandı.


 
ÖZKAN: GENÇLERİMİZ ÇOK ŞEY ÖĞRENDİ
 Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan da yaptığı açıklamada Çanakkale’nin başarılı öğrencilerinin, Bosna Hersek gezisinde kazandıkları deneyimleri, öğrendiklerini Türkiye’deki arkadaşlarına da aktaracaklarına; böylece iki ülke arasındaki kardeşlik bağının daha fazla kitlelere ulaşacağına inandıklarını dile getirdi. Özkan, “Tarihimizin hatıralarının yeniden canlandığı, duygu dolu anların yaşandığı bu güzel projeyi öğrencilerimize sunan Sayın Genel Müdürümüze Gestaş nezdinde teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çanakkale'den Bosna'ya gönül coğrafyamızın birlikteliğine köprü olmasını diliyorum” dedi.


 
BOSNA HERSEK’TE TÜRKİYE SEVGİSİNİ GÖRDÜK
GESTAŞ Deniz Ulaşım’ın misafiri olarak Bosna Hersek gezisinde yer alan gençler, eşsiz bir deneyim yaşadıklarını, Bosna Hersek’e bir kez daha gitmek istediklerini dile getirdi. Bosna Hersek’in çok güzel bir ülke olduğunu kaydeden gençler, Boşnak vatandaşların Türkleri çok sevdiğini bildiklerini ancak gezi esnasında bunu canlı canlı yaşayarak gördüklerini dile getirdi. Organizasyon için GESTAŞ Deniz Ulaşım ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür eden Çanakkaleli gençler, Türkiye’deki arkadaşlarına Bosna Hersek’i mutlaka görmeleri konusunda tavsiyelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.
 

 
 


Kaynak: Haber Merkezi