Çanakkale Savaşları Tarihi Gelibolu Alan Başkanlığı ve Kilitbahir Köyü muhtarlığı arasında imzalanan protokol kapsamında 13 Mart tarihinde başlanan Kilitbahir Köyü Fatih Camii rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi tüm hızıyla devam ediyor.
 
Restorasyon uygulamaları kapsamında öncelikle raspa çalışmaları yapılmaya başlanan tarihi camide raspa çalışmaları sonrasında kapatılmış pencere açıklığı, niş ve dolap nişler tespit edilerek, raspalarının tamamlanmasının ardından lazer tarayıcı ile taramaları gerçekleştirilerek revize restitüsyon ve restorasyon çizimleri tamamlanacak.
 
Ayrıca restorasyon uygulaması sırasında çürümüş durumda olduğu tespit edilen duvar içlerindeki ahşap hatılların çimento sıva uygulamaları nedeniyle çürüyerek taşıyıcılığını yitirdiği tespit edilmiş olup, harim mekanında çatı kaplaması sökülmüş mevcut çatı kiriş ve mahyalarının deformasyona uğradığı tespit edilmiştir. Tavan göbeğinde yer alana ahşap oymalı tavan süslemesi yerinde korunarak taşıyıcılığını yitirmiş olan ahşap çatı karkasları yenilenecek.
 
Çanakkale Savaşları Tarihi Gelibolu Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
Kilitbahir’in üç tarihi camisinden birisi olan Fatih Camii’nin Fatih Sultan Mehmet Han döneminde 1460-1470 yılları arasında Gelibolu Beylerbeyi olan Yakup Paşa’nın gayretleriyle yaptırıldığını vurgulayan Alan Başkanı Kaşdemir:“ Mülkiyeti Kilitbahir köyü tüzel kişiliğine ait olan Fatih Camii doğal-arkeolojik-tarihi–askeri- harp tarihi kentsel sit alanında kalıyor. Başkanlığımız ile Kilitbahir Köyü Tüzel Kişiliği arasında 09 Kasım 2015 tarihinde Kilitbahir Köyü Fatih Camii röleve, restitüsyon ve restorasyon projesinin hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin protokol imzalandı” dedi.
 
Bu kapsamda yapılan ihale ile Kilitbahir Köyü Fatih Camii işi 13 Mart.2017 tarihinde iş yeri tesliminin yapılarak restorasyona başlandığını belirten Kaşdemir:“ Restorasyon uygulamaları kapsamında öncelikle raspa çalışmaları yapılmaya başlandı. Raspa çalışmaları sonrasında kapatılmış pencere açıklığı, nişler ve dolap nişi tespit edildi. Raspalarının tamamlanmasının ardından lazer tarayıcı ile taramaları gerçekleştirilerek revize restitüsyon ve restorasyon çizimleri tamamlandı. Restorasyon uygulamaları sırasında çürümüş durumda olduğu tespit edilen duvar içlerindeki ahşap hatılların çimento sıva uygulamaları nedeniyle çürüyerek taşıyıcılığını yitirdiği tespit edildi. Restarosyan çalışmaları kapsamında harim mekanında çatı kaplaması sökülerek çürümüş durumda olan çatı kirişleri yenilendi. Bugüne kadar ihale kapsamında gerçekleştirilecek işin yüzde 20’lik kısmı tamamlandı. Çalışmaların 350 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor” şeklinde konuştu.
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT