Çan ilçesinde yaşayan ve 10 aydır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren, 57 yaşındaki İhsan Özbilen, (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezine başvurduktan 3 gün sonra gerçekleştirilen organ nakli ile eski sağlığına kavuştu.
 
2 ay önce yeniden hizmet vermeye başlayan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde bir hafta önce ilk kez aynı gün içinde iki böbrek yetmezliği hastasına organ nakli yapıldı.
 
Çan İlçesinde 10 aydır böbrek yetmezliği yaşayan İhsan Özbilen, bir hafta önce ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezine organ nakli için başvurdu. Nakil için beklemeye başlayan Özbilen’e, başvurusunda 3 gün sonra müjdeli haber geldi. Bursa’da beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 87 yaşındaki Adviye K.’nın sol böbreği aynı gün içinde ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakil ekibi tarafından nakledildi.
 
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, Özbilen’in 10 aydır diyalize girdiğini söyledi.
 
Özbilen ile ilk görüşmelerinin diyaliz merkezinde olduğunu dile getiren Alan:“ Görüşmemizde nakillere tekrar başladığımızı, kaydı varsa buraya alınmasını rica ettik. Kaydını aldırdı” dedi.
 
Kayıttan 3 gün sonra Bursa’dan kendilerine bir haber geldiğini belirten Alan:“ Bir hastanın beyin ölümünün gerçekleştiği ve sıranın bize olduğu söylendi. Hastalarımızı ayarladık. İlerleyen saatlerde uygun doku tipi olmadığı için ikinci böbrekte bizde kaldı haber geldi. Bu bizim için bir ilkti. Biz genelde tek böbrek ile günü bitiriyorduk. Aynı anda iki böbrek nakli yapabilme becerisine sahip olduk. İhsan amcamızda başvurduktan üç gün sonra böyle bir şans oldu. Çıkan ilk sol böbreği İhsan amcaya taktık. Ameliyatının 4’ncü günü. İdrar çıkışı gayet iyi” şeklinde konuştu.
 
Organ Nakil Merkezine başvuru yaptıktan 3 gün sonra böbrek nakli olduğunu belirten İhsan Özbilen, “İnşallah sağlığıma kavuşacağım. Hiç kimse çekinmesin. Müracaatını yapsın. İdrarımı önceden damla damla yapıyordum. Şimdi norma bir şekilde idrarımı yapıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Aynı gün ikinci nakil
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde aynı gün içinde gerçekleştirilen ikinci organ nakli ile 3 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren ve 1 yıldır böbrek nakli bekleyen Bayram Elmaz (66), ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakil ekibi tarafından takılan sağ böbrek ile eski sağlığına kavuştu. Elmaz’ın gerçekleştirilen böbrek nakli sonrası ilk işi kana kana su içmek oldu.?
 
Haber: Fehmi Şenyiğit