Çanakkale Biga İmam Hatip Lisesi'nin temel atma töreninde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Türkiye'de demokrasi tarihinin adeta imam hatiplerin tarihi haline geldiğine dikkat çekerken "Demokrasinin geliştiği yıllarda imam hatiplerin de geliştiğini, demokrasinin inkitaya uğraya yıllarda da imam hatiplerin önünün kesildiğine hep beraber şahitlik ettik" dedi. 

İmam hatip okullarının sayısıyla ilgili iddialara da cevap veren Turan, "28 Şubat'ta kaybedilen zarar daha yeni telafi ediliyor. O zaman azaltılan okullar bugün daha yeni yerine getiriliyor. Yüzde 10 olan imam hatipli öğrenci sayısı bugün yüzde 13'e gelmiş durumda. Öyle iddia edildiği gibi çok fazla falan değil. kaldı ki bunun fazla olmasından rahatsızlık duymayız, onur duyarız, gurur duyarız" ifadelerini kullandı. 

Turan, Biga İmam Hatip Lisesi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkale'de eğitimle ilgili ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapıldığını, Biga, Gelibolu, Lapseki, Çan ve Bayramiç ilçelerinde devletin yaptırdığı imam hatip okullarının hizmet vermeye başladığını söyledi. 


Bülent Turan'ın açıklamaları şöyle: 

Eğitimde gecikme hakkımızın, ihmal hakkımızın gençlerimiz adına olmadığını düşünüyorum. Bunun için daha çok çalışıp, gayret edeceğiz. Bizim için her okul, eğitim alanında olan her yatırım kıymetli. Bu okulları açarken zaman zaman farklı dedikodulara konu olduğunu görüyoruz. "Her yer imam hatip oldu, imam hatiplerin sayısı çok fazla arttı" gibi haketmediğimiz eleştiriler alıyoruz. Türkiye'deki demokrasi mücadelesinde imam hatip tarihi, adeta bir demokrasi tarihi haline gelmiştir. Demokrasinin geliştiği yıllarda imam hatiplerin de geliştiğini, demokrasinin inkitaya uğradığı yıllarda da imam hatiplerin önünün kesildiğine hep beraber şahitlik ettik. Türkiye'de her darbe döneminden sonra belki ilk projelendirilen yerlerin başında imam hatiplerin geldiğini gördük. Hatırlayın 80 darbesi sonrası kapanma süreçlerini, hatırlayın 28 Şubat'ı.Öyle bir hal ki 28 Şubat sürecinde Türkiye'nin yüzde 10 öğrencisi imam hatipe giderken, sonraki yıllarda katsayı ve benzer sıkıntılar nedeniyle bu sayı 60 binlere kadar düştü. Kapandı adeta. Oysa bu toplumun imam hatiplere de ihtiyacı var, ticaret liselerine de var, üniversiteye de var. Bir öğrenci diğerinden, bir okul diğerinden daha kıymetli değil. Ama siz yüzde 10 öğrencinin okuduğu okulları çok kısa süre içerisinde 60 bin öğrenciye kadar düşürürseniz bunun adı demokrasiden, insaftan, izandan uzak bir hal demektir. 


Son yıllarda atılan adımlarla bu okullar tekrar ayağa kalktı. Halkımızın desteğiyle, kamunun desteğiyle imam hatip okullarımızın sayısı arttı. Ancak iddia edildiği gibi "her taraf imam hatip oldu" falan değil. 28 Şubat'ta kaybedilen zarar daha yeni telafi ediliyor. O zaman azaltılan okullar, bugün daha yeni yerine getiriliyor. Yüzde 10 olan imam hatipli öğrenci sayısı bugün yüzde 13'e gelmiş durumda. Öyle iddia edildiği gibi çok fazla falan değil. Kaldı ki bunun fazla olmasından rahatsızlık duymayız, onur duyarız, gurur duyarız. Bu okulda felsefe, matematik, yabancı dil ve bunların yanında din dersi eğitimi de olacak. Biz bu okulları yüksek Kur'an kursu olarak görmüyoruz. Biz bu okulları dinini, ibadetini öğrenen, ama onun yanında modern çağın da tüm ilimlerini öğrenen gençlerin okuduğu okullar olarak görmek istiyoruz. Keşke daha çok olsa, keşke daha çok omuz versek.  Bu okul inşallah Biga'mızda örnek bir proje haline gelecek. Çanakkale'de İmam Hatip olmayan ilçemiz kalmayacak. 


Kaynak: Haber Merkezi