Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yapılan değişiklikleri aktardı. Çocuklukta başlayan bu fobinin önlem alınmaz ise yetişkinlikte de devam ettiğini kaydeden Yeşildağ, muayene yapılan ortam, ebeveynin tutumu ve hekimin yaklaşımı dentafobinin oluşmasında etken olarak görülebileceğini söyledi.
 
 Yeşildağ, bu korkuyu yenmek için Ağız ve Diş Sağlığı Merkezindeki değişiklere ilişkin şu bilgileri verdi; “Çocuğa uygun yapıdaki kliniklerin bulunması ve buraların çocukların dikkatini çekecek oyuncaklarla donatılmış olması çocukların davranışını olumlu yönde etkiler.  Bu amaçla biz de merkezimizde bulunan çocuk oyun alanının duvarlarını çocukların sevdiği ve ilgisini çekecek çizgi film kahramanlarının resimleri ile giydirme yaptık. Çocuklarımızın diş hekimi muayenesi ve tedavisini beklerken oynayabilecekleri güzel bir ortam oluşturduk. Pedodonti kliniğinin önüne koyduğumuz televizyonla çocuklarımızın çizgi film seyrederek güzel zaman geçirmelerini sağladık. Böylece çocuklarımızı kendisini güvende hissedecek şekilde düzenlediğimiz çocuk muayene ve oyun alanında hem önyargılardan hem de korkularından arındırmış olduk.” dedi.
 
Çocuklarda dentafobinin önlenmesinde ebeveynlere ve hekimlere önemli görev düştüğünden bahseden Yeşildağ “Beyaz önlük giymiş bir diş hekiminden hemen hemen her çocuk korkar. Bunun bir fobi haline dönüşmemesi için en büyük görev ebeveynlere düşmektedir.  Bu korkunun oluşmasını önlemek için öncelikle çocuğun dişlerinde herhangi bir problem oluşmadan genel kontrol amacıyla diş muayenesi yaptırılmalıdır. Çocuğun ilk muayenesi sırasında diş hekimi ile ilk tanışmasında anne-baba çocuğun hekimle arasındaki diyaloğa müdahale etmemelidir. Bu yöntemle çocuk ile hekim arasında güven duygusu gelişir ve çocuğun ilk ve daha sonraki muayenelerinde korku yaşamasının önüne geçilmiş olur” dedi.
 
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Hacer Oğuz da, çocuklardaki diş hekimi korkusunun aşılması için hekimlere de büyük sorumluluk düştüğünü anlattı. Diş hekimlerinin ilk tedavi aşamasında çocuklara olumlu gelecek davranışlar sergilemesinin önemli olduğunu, ileriki seanslarda çocuğa ve ailesine uygulanacak tedavi konusunda bilgi verilmesi, çocuklara uygulanan tedavi seansları eğlenceli hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, çocukların diş kontrollerinin 1 yaşından itibaren başlaması gerektiğini belirtti. Bu şekilde çocukların diş hekimlerine daha kolay alışılabileceğini, sıklıkla gerçekleştirilen kontrollerin de erken teşhis için önemli olduğunu dile getirdi.

 


Kaynak: Haber Merkezi