Peynir Çalıştayı, bugün saat 09:30’da Kolin Otel’de başlayacak. Gıda Tarım ve Hayvacılık Bakanı Faruk Çelik’in de katılımlarının beklendiği buluşma protokol konuşmalarının ardından, açılış konferansı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, ‘Yöresel Peynirlerde Markalaşma, Pazarlama ve Örgütlenme Modelleri: Rokfor Peyniri Örneği’ konusu başlığında verecek. Plaket ve ödül takdimlerinin ardından katılımcılar, öğle saatlerinde ‘Peynir Tadım Etkinlikleri’ için Halk Bahçesine giderek buradaki açılışı gerçekleştirecek.
 
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, “Ulusal Peynir Çalıştayı ve Peynir Tadım Etkinliği” ile kent için çok önemli bir marka değeri olan, literatürdeki tanınırlık ve pazarlama açısından en önemlilerinden biri olan Ezine peynirinin hak ettiği şekilde tanıtımına katkı sunmak, hem de ülkemizde üretilen diğer geleneksel peynir çeşitleri için hazırlanacak stratejiler açısından öncü bir faaliyet olması amaçladıklarını söyledi. Üzen, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın öncülüğünde İl müdürlüğümüz, Üniversitemiz ve Borsamız işbirliği ile 4-6 Mayıs 2017 tarihinde Kolin Otel’de Mandıracılık sektörünü masaya yatırmak istedik.  Bu kapsamda ‘Ulusal Peynir Çalıştayı ve Peynir Tadım Etkinlikleri’nin startını verdik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik'in teşrifleri ile yapılacak olan çalıştayımızda özellikle peynir üreticilerinin kaliteli üretim ile birlikte tüketiciye ulaşmada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tespit edilecek, tüketici bilinç düzeyinin arttırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar, izlenecek politikalar ve eğitim faaliyetlerinin incelenecek ve Ülkemizin süt üretim potansiyeli ile birlikte sütteki kalite ve hijyen sorunlarının çözümüne yönelik yapılacak faaliyetler masaya yatırılacaktır. Çalıştay ile eş zamanlı olarak peynir tadım etkinlikleri de halk bahçesinde 81 ilden gelen sektör oyuncularının katılımları ile düzenlenecektir. Sektörün tüm boyutlarının ele alınacağı çalıştayda, bilimsel program, peynir tadım etkinlikleri, B2B görüşmeleri gibi katılımcılarına birçok fırsat sunulmaktadır. Programla eş zamanlı olarak halk bahçesinde ‘Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’ sergisi de gerçekleştirilecektir” dedi.
 
İki gün sürecek olan Ulusal Peynir Çalıştayı dört oturumdan oluşuyor. Peynire elde edilen ham madde, bu hammadde ile ilgili sorunların belirleneceği çözüm önerilerinin sunulacağı birinci oturum. Peynir işleme ve muhafaza ile ilgili, peynir üretim süreci ile ilgili sorunların belirleneceği çözüm önerilerinin sunulacağı ikinci oturum. Örgütlenme, pazarlama, dış ticaret ve markalaşma konuların inceleneceği üçüncü oturum ve genel olarak tüm bu oturumların çıktısını kapsayan politika ve desteklerin aktarıldığı dördüncü oturum ile katılımcılara bilgiler verilecek.
 
Ersan KÜÇÜKKURU