Nisan ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti. MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye başlandığını ve Türkiye ekonomisinde toparlanma sürecinin hızlandığını ifade etti.
 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 52 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Nisan ayı verileri açıklandı. 2017 yılı Nisan ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti. Endekste gözlenen bu artışta, sanayi ve hizmet sektörlerinin 4,6’şar puan artarak sırasıyla 55,8 ve 54,7 puana yükselmesi etkili oldu.
 
2017 yılının ilk ayında 46,4 puanda kalarak ekonomideki durgunluğa işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Şubat ve Mart aylarında yeniden artışa geçerek 1. çeyreği 50 referans değerinin üzerinde tamamlamıştı. Endeksteki artış eğilimi Nisan ayında da sürdü ve Bileşik Endeks’in 53,6 puanlık değeri, reel sektördeki canlılığın sürdüğünü gösterdi. MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, Nisan ayı içerisinde açıklanan resmi verilerin Türkiye ekonomisinde toparlanma sürecinin hızlandığına işaret ettiğini belirterek, “TÜİK tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksi verileri, piyasaların hizmet ve perakende sektörlerine olan güvenlerinde artış olduğunu gösterdi. TCMB tarafından açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi’nin 2,3 puan artarak 111,2 puana yükselmesi ve İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranının %78,8 ile Ağustos 2008 döneminden sonra en yüksek seviyesine ulaşması, SAMEKS’in Nisan ayındaki pozitif görünümünü teyit etti. SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe istihdam artışına işaret etmesi, Şubat ayında başlatılan “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye başlandığını gösterdi. Bu bağlamda SAMEKS’teki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
 


Kaynak: Haber Merkezi