Ezine ilçesine bağlı Sarısöğüt köyünde yaşayan Emine Çınar (39), 8 yıldır Çanakkale dışında aradığı şifayı kendi memleketinde buldu. Çınar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı organ nakli operasyonunun ardından sağlığına kavuştu.
 
Ezine İlçesine bağlı Sarısöğüt köyünde yaşayan evli Emine Çınar’a, 8 yıl önce gebeliğe bağlı olarak yüksek tansiyon krizi böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Organ nakli için sıraya yazılan Çınar’a böbrek nakli bekleyenlerin sayısı fazla olduğu için sıra bir türlü gelmedi. 8 yıldır diyalize giren Emine Çınar, 1 yıl önce ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesinde organ nakil ünitesine organ nakli için başvurdu. Çınar’a beklediği müjdeli haber 14 Nisan Cuma günü geldi.
 
14 Nisan Cuma günü ÇOMÜ Tıp Fakültesi hastanesine yatan Emine Çınar’a, aynı gün içinde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen T. Ş.’den getirilen uygun böbrek ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ nakil ekibi tarafından başarılı bir ameliyata ile nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından Çınar eski sağlığına kavuştu.
 
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, “Hastamız Emine Hanım 8 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmekteydi. Merkezimize 1 yıl önce kaydını yaptırdı. 13 Nisan’da Bursa Şevket Yılmaz hastanesinde T.Ş. isimli 49 yaşındaki bir erkek hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi sonrası yakınlarının organlarını bağışlamasından sonra böbrek bekleme nakil sırası bize olduğu için Sağlık Bakanlığından bize telefon geldi. Uygun böbreğin bulunduğunu ve adayların belirlenmesi istendi. Bize bildirilen numaralarda Emine Hanım’a Koordinatör Yardımcımız Esra gece 04.30’da aradı. Emine Hanım geldi. 5 hasta üzerinde uygunluk testleri yapıldı. Ve en uygun olarak Emine Hanım saptandı. Daha sonra 14 Nisan Cuma akşamı 19.00’da organ naklini gerçekleştirdik” dedi.
 
Nakil bekleyen hastalarımızı bekliyoruz
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nin 2015 yılında faaliyete geçtiğini ancak 2016 yılı sonlarına doğru nakil yapan ekibin üniversiteden ayrılması sonra bir boşluk meydana geldiğini belirten Alan:“ Biz hastalarımız mağdur olmasın diye akabinde başvuru yaptık. Ancak süreç biraz yavaş işledi. Mart 2017’de gerekli tüm resmi işlemler tamamlandıktan sonra 2-3 hafta içinde faaliyete geçmiş bulunduk. Merkezimize kayıtlı şuanda böbrek nakli bekleyen 80 civarında bir hastamız mevcut. Bu sayısı aslında düşük olmakla beraber bekleyen hastalar için avantajdır. Büyükşehirlerde böbrek nakli bekleyen hastalar sayısı binlerle ifade edilmektedir. En yakın merkez olan Bursa’da 2 bin yada 2 bin 500 civarında rakamlar telaffuz edilmektedir. Bekleme sayısı arttıkça çıkan organda da faydalanma şansı azalıyor. 80 hafta olduğu için sayı böbrek nakli çıkmasında avantajlı. Bizde hastalarımızın kayıtlarını diğer şehirlerden, bölgemize almasını umuyoruz” şeklinde konuştu.
 
İlk işim ayağa kalkmak oldu
Organ nakli ile sağlığına kavuşmasının ardından ilk işinin ayağa kalkmak olduğunu söyleyen Emine Çınar:“ Haftada 3 gün diyalize girdim. Sağlığıma kavuştuktan sonra ayağa kalktım. Yürüdüm. Daha kana kana su içemedim. Yarım litre su veriyorlar. Önceden su içiyordum. Ama diyaliz çekiyordu. Şimdi artık rahat rahat su içebiliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Çok sıkıntı çektik
Emine Çınar’ın eşi Kadir Çınar ise:“ Çok sıkıntılar çektik. Çok mağdur durumlarımız oldu. Böbrek için Bursa’lara gittik. Değişik yerlere başvurularda bulunduk. Eşim diyalizden geldikten sonra aşırı derecede yorgunluk ve halsizlik içerisindeydi. Yorgunluğu çok fazlaydı. Haftanın 3 günü, günde 4 saat diyalize bağlanıyor. Diyaliz sonrası da tamamen problem. Bakımları, ihtiyaçları olsun onları karşılamakta bir problem. Allah’a şükürler olsun. Şuanda çok iyiyiz. Mutluyuz. Diyalize girmekten kurtulduk” diye konuştu.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit