Üzen toplantının, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TZOB, ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED Başkan ve temsilcileri ile Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Sakarya’dan çok sayıda iş adamlarının katılımıyla Bursa’da gerçekleştirildiğini hatırlattı.
 
İş dünyasının temsilcileri olarak, her dönemde ülkenin aydınlık geleceğine inandıklarını belirten Üzen, “Dün ve bugün de yakalamış olduğumuz milli birlik ve dayanışma ruhuyla, ortak akıl ve istişareler ile inşallah 2017 de yeni başarı hikâyelerini yazacağımız bir sürecin başlangıcı olacaktır. Ekonomik seferberlik ruhu ile başladığımız 2017 yılında 3 aylık bir süreci geride bıraktık. Bu süreçte iş dünyasının beklentileri doğrultusunda ekonomi yönetiminin önemli düzenlemeleri hayata geçirdi. Bazı sektörlerde vergi indirimleriyle birlikte, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, nakit sıkışıklığının giderilmesi ve yeni yatırımların desteklenmesi gibi çok önemli uygulamaların, Türkiye ekonomisine duyulan güveni de artırdı” dedi.
 
“ÇANAKKALE'DE DE CİDDİ BİR İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ BAŞLAMIŞ DURUMDA”
Milli İstihdam Seferberliği’nin kamu ve iş dünyası adına bugüne kadar yapılmış en gerçekçi iş ortaklığı olduğunun altını çizen ÇTB Başkanı Üzen, “Burada hükümetimiz her türlü desteği veriyor istihdamın arttırılmasına yönelik. Çünkü özellikle son dönemlerdeki piyasalardaki gelişmelerle, işsizlik oranında ciddi bir artış gözlemleniyordu. Buna birinin dur demesi gerekiyordu. Hatta belli bir seviyenin altına çekilmesi gerekiyordu. Bununla birlikte kamu ve iş dünyası birlikte ortak bir strateji belirlediler. Burada çok ciddi destekler var. Bugüne kadar yapılmamış oranda destekler var. Bu destekleri eğer iyi bir şekilde kullanırsak Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesine çok adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmuş olur. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Son dönemde de görüyoruz ki tüm sektörlerde ve tüm bölgelerde ciddi oranda yeni işçi alımlarına başlandı. Özellikle 600 bin her yıl yeni istihdama katılan kişi sayısı olduğunu göz önünde bulundurursak bu yapılan çalışmalardan burada ciddi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir uygulama. Bu desteklerin ve istihdamın sürdürülebilir olması gerekir yoksa geçici bir çözüm bulunduktan sonra hiçbir kıymeti yok. Bu konuda sağlam temellere oturtulması ile ilgili de gerek hükümet tarafı gerekse iş dünyası tarafı tüm STK’ların da destekleriyle bu işe bir algı ve doğru çözüm bulunması adına el birliği ile çalışmalar yapılıyor. Bizde bu çalışmalarda Çanakkale iş dünyası olarak destek veriyoruz. Çanakkale’de de ciddi bir istihdam seferberliği başlamış durumda. Bu konu ile ilgili bütün işletmeler yeni elemanlar almaya çalışıyorlar. Bu arada hem göçü önlemiş olacağız işgücünün göçünü hem de insanlara refah sağlamış olacağız. Dolayısıyla herkes elinden gelen gayreti gösteriyor” diye konuştu.
 
“NEFES KREDİSİYLE ÇTB ÜYESİ KOBİLER RAHAT NEFES ALDI”
Teminat bulmakta zorlanan KOBİ'lerin Nefes Kredisiyle rahatladığına dikkat çeken Üzen şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ilan edilen istihdam seferberliğini de Çanakkale'de de hızlı bir şekilde başlatarak, kentler arasında özel bir rekabetin tetikleyicisi oldu. Kredi Garanti Fonu ve bankalarımız ile birlikte yaptığımız protokolle üyelerimize, tavanı 150.000 TL olan toplamda 5.000.000 TL’lik çok özel bir kredi paketi sunduk. Türkiye'de ilk olma niteliği taşıyan istihdam kredimizin teminatlarının yüzde 85'i KGF tarafından karşılandı. Şimdi yeni uygulama teminat oranı yüzde 90’a yükseldi. Üyelerimiz, yıllık %9,9'dan başlayan maliyetlerle 2 yıldan 5 yıla kadar uzayan vadelerle, yatırım ve istihdam desteğine kavuşmuş oldu. Çanakkale Ticaret Borsası olarak beş milyon TL'lik bir fonu Çanakkale Gıda Tarım ve hayvancılık sektörü ile iştigal eden Çanakkale Ticaret Borsamızın kullanımına sunduğumuzun altını çizmek isterim. Çok avantajlı ve benzersiz nitelikteki bu finans desteği ile üyelerimizin hem ihracat hem büyüme hem de istihdam hedeflerine ulaşmasında borsa olarak Çanakkale iş dünyasının gücüne güç kattık.”
 
ÜRÜN İHTİSAS BORSASI KURULDU
Üzen değerlendirmesini şöyle noktaladı; “Gümrük Ticaret Bakanımız açıkladılar. ‘Ürün İhtisas Borsası’ iki gün önce Cumhurbaşkanımız tarafından imzalandı, kuruldu. İnşallah kuruluşlarını hızlı bir şekilde tamamlayıp Türkiye'de yeni bir emtia borsası hayata geçiriyor. Borsa ile ilgili işlem yapan bütün aktörlerin bir araya gelerek kurdukları ürün ihtisas borsası esasında çiftçilerimizin bu ürünlerini uluslararası piyasaya taşıma noktasında ve uluslararası piyasada işlem görmesi, Türkiye çapında işlem görmesine vesile olacak. Çanakkale’de üretilen bir buğdayın sadece satışı Çanakkale ile sınırlı olmayacak bu borsa vasıtasıyla tüm Türkiye'de işlem görmesi sağlanmış olacak.”
 


Kaynak: Haber Merkezi