Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,3 puan azalmasına karşın Mart ayındaki 50,1 puanlık değeriyle ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti. Endekste gözlenen bu azalışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 2,8 puan düşüş kaydederek 50,0 seviyesine gerilemesi etkili olurken, 1,0 puan yükselen sanayi sektörü ise 51,1 puanla olumlu görünümünü sürdürdü.
 
“Mevcut sistem arızalı, köklü çözüme ihtiyacımız var”
Mart ayı SAMEKS verileri ve 16 Nisan’da yapılacak referanduma değinen MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, “Mart ayı SAMEKS verileri ekonomideki canlılığın sürdüğünü gösteriyor. Temennimiz ekonomimizin daha da iyiye gitmesi. İş âlemi olarak, bu yönde çalışmaya devam edeceğiz. Ancak biz iş adamlarının da yatırımlarına devam etmesi için huzur, güven ve istikrara ihtiyacı var. Artık belirsizlik görmek istemiyoruz. İşte bu noktada; MÜSİAD olarak, Cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından seçilmesi sürecinin başından beri söylediğimiz bir gerçek var. Bu da Türkiye’de, Kuvvetler Ayrılığı olarak ifade edilen ama kurgusunda Kuvvetler Karmaşası olan sistemin mutlaka değiştirilmesi ihtiyacıdır. Bize göre Meclis'te kabul edilen ve 16 Nisan’da milletin oyuna sunulacak olan Anayasa değişikliği bir tercih değil, bir ihtiyaçtır. Çünkü mevcut sistem arızalı.
Millet olarak, bugüne kadar; siyasette vesayete, toplumda düşmanlığa, ekonomide gerilemeye, hukukta adaletsizliğe ve uluslararası kamuoyunda itibarsızlığa neden olan darbelerden, muhtıralardan ve müdahalelerden çok çektik. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye’nin artık böyle meselelerle kaybedecek zamanı yok ve köklü çözümlere ihtiyacımız var. İş dünyasının da iş yapması,  Anayasanın garip maddeleri ve acayip yorumlarıyla açıkça engelleniyor. İş dünyası olarak, sürdürülebilir bir kalkınma için, Türkiye’nin bu en temel ihtiyacının mutlaka karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle ‘geleceğimize sahip çıkalım’ diyoruz” dedi.
 
“Türkiye yeniden uzun soluklu pozitif büyüme sürecine girdi”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2016 yılına ilişkin büyüme rakamlarını da değerlendiren Yıldız, şunları söyledi; “Türkiye ekonomisi 15 Temmuz hain darbe girişiminin piyasalarda oluşturduğu negatif havanın da önemli etkisiyle 2016 yılının 3. çeyreğinde %1,3 oranında küçülmüş ve 27 çeyreklik pozitif büyüme sürecimiz sekteye uğramıştı. Büyümenin 2016'nın 4. Çeyreğinde 3,5 puana ulaşması; 15 Temmuz sonrası oluşan olumsuz atmosferin bertaraf edildiğini ve 2016 yılının son çeyreğinden itibaren, gerek yatırımlar gerekse istihdamın artırılması adına alınan ek tedbir ve teşviklerin etkinliğine işaret etmektedir. Bu dönemle birlikte Türkiye’nin yeniden uzun soluklu bir pozitif büyüme sürecine girdiğine inanıyoruz. Her ne kadar %3,2’lik hedefin bir miktar altında kalsa da, %2,9 oranındaki 2016 yılı büyüme oranını önemsiyoruz. Zira, Almanya'nın 1,5 ve ABD'nin 1,6 büyüdüğü aynı dönemdeki bu büyüme oranının, başta 15 Temmuz olmak üzere birçok terör saldırısı ve algı operasyonunun gölgeleyemediği başarılı bir netice olduğu düşünüyoruz.
Elbette önümüzde yine zorlu bir yıl ve %4,4’lük bir büyüme hedefi var. Bu oranı yakalayabilmek için yalnızca iç talep destekli büyümemeli, dış talepten de gerekli desteği alabilmeliyiz. 2016 yılı genelinde hane halkı tüketimi %2,3, devletin nihai tüketimi %7,3 artmasına karşın; mal ve hizmet ihracatının %2,0 azaldı. Bu bağlamda 2017 yılında birinci önceliğimiz dış pazarlar olmalıdır. Buna ek olarak, son dönemde artış eğilim gösteren yatırımların da devam eden süreçte mutlak suretle daha da ivme kazanması gerekiyor. 2016 yılında yatırımlardaki artış oranı %3 seviyesinde. Bu oranın başta Cazibe Merkezleri Programı olmak üzere, özel sektör yatırımlarını ve bilhassa KOBİ’leri teşvik etmek amacıyla alınan diğer tedbirlerle daha da artacağını düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin, 2016 yılının son çeyreğinde yakaladığı bu büyüme performansını 2017 yılında bir kademe daha ileri taşıyacağına ve önüne çıkarılan her türlü engeli aşarak hedeflerine varacağına inancımız tamdır.”
 
“İktisadi toparlanma devam ediyor”
Yılın ilk ayında 50 referans puanının altında kalarak reel sektördeki durgunluğa işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Şubat ve Mart aylarında yeniden yükselişe geçerek ekonomik aktivitenin hızlandığının sinyalini verdi. SAMEKS Sanayi Endeksi’nin yılın ilk çeyreğini 50,9 puan ortalamasıyla kapatması sanayi sektöründe çarkların dönmeye devam ettiğini gösterirken, SAMEKS Hizmet Endeksi’nin son 2 ayda gösterdiği performans da Türkiye ekonomisindeki olumlu görünümünü teyit etti. MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız Şubat ayı SAMEKS verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, Mart ayında, hizmet sektöründeki alt bileşenlerin zayıflamasına karşın, sanayi sektöründe yeni siparişler, girdi alımları ve üretimin olumlu görünümü, SAMEKS Bileşik Endeksi’ni 50 referans değeri üzerinde tuttuğunu belirterek: “TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre %2,6 artarken; %18,1 oranında artış kaydeden ihracat ise dış talebin toparlanmaya başladığına işaret etti. Bu dönemde cari işlemler açığı da 561 milyon dolarlık artışla beklentilere paralel bir seyir izledi. Özetle; 2017 yılının ilk çeyreği geride kalırken, Türkiye ekonomisine yönelik açıklanan son veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor” dedi.

 


Kaynak: Haber Merkezi