Gelibolu İlçesinde 'Bayraklı Baba' olarak bilinen Osmanlı ordusunun bayraktarı Karacabey'in türbesine ziyaretler havaların ısınması ile birlikte artmaya başladı. Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı alanların ardından en çok ziyaretçi çeken bölge olarak bilinen Gelibolu Fener Mevkii'ndeki Bayraklı Baba Türbesi, özellikle hafta sonları Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor.
Maneviyatın ve duyguların yoğun olarak yaşandığı önemli bir yer olan Gelibolu İlçesine gelen ziyaretçiler, Bayraklı Baba'yı vatan ve bayrağını çok seven ve çok iyi savunan bir asker olarak görmelerinin yanı sıra, dilek adanan ve dileklerinin kabul edildiği bir yer olarak da benimsemiş durumda. Ziyaretçiler, Bayraklı Baba Türbesi'ne ilk kez geldiklerinde dua ederek ev sahibi olmak, evlenerek mutlu bir yuva kurmak gibi birçok adakta bulunuyor. Dileği gerçekleşenler ise daha sonra türbeye yeniden gelip, Türk bayrağı asıyor. Bu nedenle Bayraklı Baba Türbesi'nden çok sayıda Türk bayrağı bulunuyor.
BAYRAKLI BABA
Asıl adı Karacabey olan Bayraklı Baba, anlatılanlara göre, Osmanlı ordusunda bayraktarlık yaptı. Savaş sırasında elinde sancağı ile düşman tarafından çevresi sarılan Karacabey'in kaçacak hiçbir yeri olmayınca, tutsak veya şehit düşeceğini anlayıp sancağın düşman eline geçmemesi için sancağı küçük parçalara ayırarak yuttuğu rivayet ediliyor. Tek çıkar yolun, şehit düşmek olduğunu anlayan Karacabey, "Ya Allah" diyerek düşmanın üzerine saldırır ve vurularak yere düşer, ancak ölmez. Kısa bir süre sonra durum Türk askerlerinin lehine döner ve arkadaşları tarafından ağır yaralı olarak kurtarılır. İyileşen Karacabey'e arkadaşları ve komutanları sancağı ne yaptığını sorarlar. Karacabey, düşmana vermemek için parçalara ayırarak yuttuğunu söyler. Fakat tüm dürüstlüğüne rağmen, buna kimseyi inandıramaz. Durumdan rahatsız olan Karacabey, yalan söylemediğini ispatlamak için, belindeki palayı midesinin üzerine bastırarak aşağıya doğru keser. Midesinde bulunan sancak parçaları dışarı çıkar. Karacabey'in son sözleri ise "Vatan sağ olsun. Benim mezarımdan hiçbir zaman Türk bayrağını eksik etmeyin, sonsuza dek mezarımın başında dalgalansın" olur.
Haber Merkezi
 


Kaynak: Haber Merkezi