Her yıl 24-25 Nisan tarihleri aralığında gerçekleşen bu anlamlı etkinlik, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı binlerce kişinin katıldığı duygusal bir birliktelik sunuyor.

Sabaha karşı 05.30'da başlayan ‘Şafak Ayini’, Yeni Zelanda ve Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin duygusal konuşmalarıyla birlikte ilerledi. Katılımcılara, Shell Green Mezarlığı'nın tarihi ve önemi hakkında etkileyici bir video sunuldu ve ardından şeref videosu izletildi.

Tören, Karanga (toplanma çağrısı) ile devam etti. Yeni Zelanda ve Avustralya adına yapılan konuşmaların yanı sıra, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Yarbay Fatih Kurtgöz, Atatürk'ün Anzak annelerine hitaben yazdığı mektubu hem Türkçe hem de İngilizce olarak okudu, duygusal bir atmosfer oluşturdu.

Törenin devamında, Türkiye ve diğer devletlerin çelenk sunumları gerçekleştirildi. Borozanın çalınması ve saygı duruşu eşliğinde Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Marşları'nın seslendirilmesiyle birlikte, katılımcılar geçmişin derin izlerini hatırladılar. Son olarak, tören son takdis sözleriyle tamamlandı.


Kaynak: Şahver Banu Çağlak