AFAD Çanakkale İl Müdürlüğü koordinasyonunda, diğer kamu kurumlarıyla iş birliği içinde hareket eden AKUT Çanakkale ekibi, acil durumlar için hazır kıta durumunda. Ayrıca, vatandaşların afetlerde nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışmalarına da aktif olarak katkı sağlıyorlar. 2024 yılı itibariyle AFAD'ın ulusal kentsel arama kurtarma akreditasyonunu hafif sınıftan tamamlayarak önemli bir başarıya imza atan AKUT Çanakkale, 33 görevliyle birlikte en büyük akredite ekibi unvanını kazandı. Ekip, farklı afet türlerine göre uzmanlaşmış 55 operasyonel gönüllüyle donatılmış durumda.

AKUT Çanakkale Ekibi'nin merkezi, Kepez Operasyon Merkezi'nde bulunuyor. Bu merkez, eğitim, toplantı ve koordinasyon salonlarıyla donatılmış olup, acil durumlarda konuşlanacak ek ekipler için de alan sağlıyor.

“Toplum açısından çok önemli bir güven kaynağı”

AKUT Çanakkale ekibinden Armağan Aydeğer, eğitimin sürekli bir süreç olduğunu vurgulayarak, gönüllülerin sürekli olarak becerilerini geliştirdiğini belirtti. Ekip, bugüne kadar birçok operasyona katılarak insanları güvenli bölgeye taşımış ve hayvanları kurtarmış durumda.

Aydeğer, "Şu anda gönüllü sayımız 120’nin üzerinde. Devletimizin ana kurumlarıyla AFAD başta olmak üzere herhangi bir afet halinde biz de bu sistemde dahil olduğumuz için bilgi bizimle de paylaşılıyor ve ilgili operasyon arkadaşlarımız hızlı bir şekilde görmüş olduğunuz yerleşkeden çıkış yapıyorlar. 2024 yılında 33 görevlimiz ile AFAD’ın ulusal kentsel arama kurtarma akreditasyonunu hafif sınıftan tamamladık. Aslında çok farklı alanlarda bizler müdahale ediyoruz. 55 tane gönüllümüz şu anda operasyonel olarak hazır bir şekilde eğitimlerini tamamlamış durumda. Gönüllü arkadaşlarım gönüllü olduktan sonra eğitim aslında ömür boyu devam ediyor. Tabi ki önce teorik eğitimlerini tamamlıyorsunuz ve bu bahsettiğimiz doğal olayların afetlerin tamamına karşı becerilerinizi geliştirilmesi için bir takım eğitimleri geçmeniz gerekiyor ve her bir eğitim ileri seviye uzmanlık eğitimleri bir önceki eğitimin tamamlanması koşuluyla gerçekleştiriliyor.  Dolayısıyla herhangi bir kaza halinde AKUT’u gördüğünüzde gerçekten o konuyla alakalı belli bir eğitimi almış, belli bir beceri ile donanıma sahip olan kişilerden bahsediyor olacağız ki bu konu da toplum açısından çok önemli bir güven kaynağı" dedi.

“50 kadar operasyonumuz var “

AKUT Çanakkale Ekip Lideri Burç Naşit Ongan ise derneğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, ekibin doğal afetlerdeki müdahale kapasitesini ve operasyon geçmişini paylaştı. Ekip, Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleşen acil durumlara hızlı bir şekilde müdahale ederek ülke genelindeki 30 operasyonel ekibin bir parçası olarak faaliyet gösteriyor.

Ongan, 1994 yılından beri AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin Türkiye'de arama kurtarma faaliyetleri gösterdiğini belirterek şunları söyledi; “Biz 2010 yılından itibaren Çanakkale'de faaliyet gösteren bir ekibiz. Türkiye çapında 30 operasyonel ekipten bir tanesiyiz. 120 üzerinde gönüllümüz, 55 kadar da eğitimli personelimiz var. Doğa şartlarındaki kayıp vakalarında Çanakkale'de en çok ihtiyaç duyulan operasyonel çeşidi bu. Doğa şartlarında kaybolan vatandaşlarımızın arama faaliyetlerine katılıyoruz. Bunun dışında deprem, sel, toprak kayması, yangın gibi dopal afetlerde de görev alabilen ekibiz. Bu konuda eğitimli personelimiz bulunmakta. 2010 yılından beri 50 kadar operasyonumuz var" dedi.

 


Kaynak: Şahver Banu Çağlak