Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuşan Selçuk Semizoğlu, ülke gündemi ve Çanakkale genelinde değerlendirmelerde bulundu. 31 Mart da gerçekleşen Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçlarına ilişkin de yorum yapan Semizoğlu, milletin iradesine saygı duymak zorunda olduğunu vurguladı.

Semizoğlu, “31 Mart’ta Yüce Milletimiz iradesini sandığa yansıttı. Sonuçlarla ilgili yorumlar yapılacaktır elbet ama adayları seçilmiş ya da seçilmemiş olsun;  öncelikle tüm siyasi partiler ve seçmenleri bu iradeye saygı duymak zorundadır. Çanakkale gerek partiler içi gerekse iktidar muhalefet hesaplaşmasından çok çekti ve gerildi. Bürokrat dahi iş yapamaz hale geldi. Seçilen arkadaşlarımızdan geldikleri makama hizmet için seçildiklerini unutmadan siyasi kimliklerini arka planda bırakarak çalışmalarını bekliyoruz. Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek lazım’ diyorum. İş dünyası olarak önümüzde 4 yıl seçimsiz bir süreç var. Seçimler, gerek bürokratı, gerek ticaret erbabı her kesimi etkiliyor. Önümüzdeki 4 yılımızı çok iyi değerlendirmek zorundayız. diye konuştu.

"Enflasyon en fazla iş insanını vuruyor"

Ekonomik veriler ışığında değerlendirmeler de yapan Semizoğlu, iş insanları olarak her koşulda ilk taşın altına elini koyan kesim olduklarını ifade ederek, “Enflasyon sabit gelirliyi, çalışanı vuruyor ama en fazla iş insanını vuruyor. Çünkü giderlerimiz durduğu yerde durmuyor. Geçen hafta Ramazan Bayramıydı 9 gün çarklar durdu. İşletmede çarkların durması Ramazan ayının öncesindeki 3 ayın karını ve gelirini götürdü. Onun için gerçekten işimiz çok zor ama enseyi karartmadan önümüze bakacağız. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü rakamlarına baktığımızda dünyada gıda fiyatları son bir yılda %  10,5 düşerken bizim Ülkemizde % 71 artmış. Benim ilkokul zamanlarımda biz kendi kendimize yeten bir ülke idik. Şimdiki durumun bir sebebi var; üretmiyoruz. Ulu Önder Atatürk 100 yıl önce, üretmeden tüketen toplumların düşeceği durumu söylemiş. Bu sözü de odamız binasının yan duvarına yazdık. 85 milyonun bizlere, üreticilere, iş insanlarına ihtiyacı var. İşimiz zor, Allah yardımcımız olsun. Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılının Mart ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 oranında azalarak 22,6 milyar dolar; ithalat ise yüzde 5,7 oranında azalarak 30,1 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Tabi ki burada en büyük dış ticaret açığımız enerji fiyatlarının stabil olması çok büyük etken. Bir gecelik hareketin sonucunda haberlerde izledim Avrupa’daki doğalgaz fiyatları %7,5 artmış. Gerçekten pamuk ipliğine bağlıyız diyebilirim. Tasarruf evde başlar, işyerlerimizde her platformda olmalı ancak; kamu tasarruf politikalarının da acilen uygulanması, ekonomi ve hukuk alanlarında yapılacak reformlarla geleceğe güvenle bakma dileği ile…” iadelerini kullandı.

 


Kaynak: Veysel Akın Salkın