Şehrin turizm potansiyeli ve sorunları ile çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı basın buluşması, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) , Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği Çanakkale-Balıkesir Bölge Temsilciliği, Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD), Çanakkale Turizm Tanıtım Derneği (ÇATUD) ve Çanakkale Bölgesel Turist ve Rehberler Odası (ÇARO) temsilci ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, toplantıda yaptığı konuşmada, 48'inci Turizm Haftasını kutlayarak sözlerine başladı. Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran ve kendi adıyla anılan boğazın kıyısında kurulan Çanakkale'nin dört mevsim turizm potansiyeli ile yılda ortalama bir milyon yerli ve yabancı turistin vazgeçilmez uğrak noktası olarak öne çıktığını ifade eden Esirgemez, “Çanakkale'nin her noktasını keşfetmek adına gerçekleştirilen kazı çalışmalarına gerekli hassaiyet gösterilmekte ve önem vermekteyiz. Kazı başkanları ve ekipleriyle sürekli görüşmeler ve temaslar gerçekleştirilmekte yapılan tüm özverili çalışmaları yakından takip etmekteyiz. İlimizde hali hazırda devam eden 9 adet aktif kazımız mevcuttur. Bunların 5 tanesi ara vermeksizin 12 ay olarak çalışılmaktadır. Bu 12 ay olan kazılar Sayın Bakanımızın bir projesidir. Gerçekten de çok iyi verim alınmaktadır. Diğer 5 tanesi de sezonluk faaliyet göstermektedir. Kazılarımızdan elde edilen çıktılarda 2018 yılında açılan ve 7 yıldır Çanakkale'nin kültür mirasına katkıda bulunan Troya Müzemizde sergilenmektedir. Tarihinden kültürüne, tarımından sağlık hizmetlerine bir çok önemli değeri içinde barındıran Çanakkale'de tüm değerlerin turizme sunacağı katkıları düşünüyor, elimizde ki ürünlerin ulusal ve uluslararası turizm pazarına etkin bir rol alması çalışmalarını sürdürüyoruz. Kentimizde bulunan ürünlerin geleneksel ve yöresel özelliklerinin korunması amacıyla tescil ettirilen coğrafi işaretli ürünlerimizin ilimiz gastrominin geniş kitlelere tanıtılması için paydaşlarımızla önemli yollar kat edildi. Gelinen noktada ise Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı 2 tanesi de Avrupa Tescili olmak üzere 14 adet Çanakkale menşei ürün bulunmaktadır. Yıl içinde katılım sağladığımız turizm ve tanıtım fuarları başta olmak üzere gerçekleştirilen tüm etkinliklerde coğrafi işaretli ürünlere yer veriyoruz. Başta kendi çevremiz olmak üzere ulaşabildiğimiz her yerde tanıtım faaliyetlerini sürdürüyoruz. Çanakkale'de turizmi ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtılması, potansiyel turizm olanaklarının keşfedilerek geliştirilmesi amacıyla ilimizde yeni projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Sektör paydaşlarımızla her daim Çanakkale ilimizin turizm sorunlarına, turizmde neler yapabiliriz, ilimizde marka turizmini geliştirmek açısından neler yapabiliriz anlamında her zaman için diyaloğa açığız. Birlik ve beraberlik içerisinde ilimizin turizm sorunlarını başta Sayın Valimiz İlhami Aktaş önderliğinde inşallah çözeceğiz" dedi.

Toplantıda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik; ÇTSO , Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği Çanakkale-Balıkesir Bölge Temsilciliği, ÇATOD, ÇATUD ve ÇARO’nun 12 maddelik ortak deklarasyonunu açıkladı;

Çanakkale'nin 2026 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi için gerekli girişimlerin yapılması.
Tüm yerel dinamiklerinin katılımı ve ortak akıl ile hazırlanmış bir Şehir Merkezi Turizm Master Planı.
Broşür, katalog, tanıtım filmi, gezi haritası basılı ve dijital vb tanıtım materyallerinin güncel ve erişilebilir olması, tüm kurumlar adına tek tip olması.
Kurumlar arası iletişim eksikliğinin giderilmesi ve tüm aktörlerin katılacağı istişare toplantılarının düzenlenmesi.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ( TGA) desteklerinden İlimizin azami ölçüde faydalanması.
Şehir merkezinde tur araçlarının park ve otopark sorununun acilen çözümlenmesi, yönlendirme markalama tabelalarındaki eksikliklerin giderilmesi.
Sağlık, spor ve inanç turizminin geliştirilmesi, gerekli çalışmaların yapılması için kamu kurumlan ile birlikte çalışarak firma ve aktörlerin eğitim, belge eksikliklerinin giderilmesi.
Kontrollü turizm yapılması, okul gezilerinin hafta içine alınması için gerekli girişimlerin devlet nezdinde yapılması.
Troya'yı uluslararası konsepte yükselterek “Uluslararası Troya Günü’’ ilan edilmesi.
Şehre değer katan kişilere ödül verilerek onurlandırılması.
Midilli seferlerinin tekrar başlaması için girişimde bulunulması.
Şehir merkezinde ki restoran, cafe gibi mekanlarda İngilizce menüler için destek verilmesi, esnaf odasıyla ve diğer kuramlarla işbirliği yapılması.


Kaynak: Senem Erdem İnal