Sahada uygulanan mekanik mücadele kapsamında, zararlı bölgelerdeki larvaların uçma zamanı gelmeden önce sahadan uzaklaştırılması sağlanıyor. Larva olan fidanlar ise mobil dal öğütme makinası ile öğütülerek zararlıların yayılması engelleniyor. Bu mücadele, Şubat ayının sonlarına doğru başlayıp, Büyük Orman Bahçıvanı (Tomicus Piniperda) böceğinin uçma zamanı olan Nisan başına kadar devam edecek.

Biyoteknik Mücadele

Akdeniz Çam kabuk böceği ile mücadelede ise biyoteknik yöntemler kullanılıyor. Sahaya yerleştirilen feromon tuzaklarıyla böceğin yayılması engellenmeye çalışılıyor. Diğer bir mekanik mücadele yöntemi ise sahada hektara 3-5 adet olmak üzere tuzak istifleri konularak yapılıyor. Bu tuzaklar, zararlıların yayılmasını önlemek için etkili bir yöntem olarak kullanılıyor.

Erken Müdahale ve Etkin Planlama

Tüm bu mücadele yöntemleri, böcek türünün uçma zamanı öncesinde, yöresel ve meteorolojik şartlar göz önünde bulundurularak en az 2 hafta öncesinden başlatıldı. Bu erken müdahale ve etkin planlama sayesinde zararlı böceklerin yayılması önlendiği gibi ormanların sağlığı da korunmuş oluyor.


Kaynak: Senem Erdem İnal