Tarım sektörüne yeni bir soluk getiren Betül Urut Yılmaz ve Ülker Yıldırımcan, Türkiye'nin nadir bulunan bitkilerinden biri olan kuşkonmazı sofralara kazandırmak ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Tarla Kuşu markası altında üretim yapıyorlar. İyi tarım sertifikalı Tarla Kuşu markasının ortakları, ilk fidelerini 2022 yılında toprakla buluşturduktan sonra, bu yıl ilk hasatlarını da gerçekleştirdiler. Tarla Kuşu markası altında yapılan bu tarımsal girişim, bölge ekonomisine yeni bir soluk getirirken, kuşkonmaz gibi değerli bir bitkinin daha geniş kitlelere tanıtılmasına ve sofralara girmesine katkı sağlıyor.

Kadın Girişimcilerin Başarısı

Betül Urut Yılmaz ve Ülker Yıldırımcan'ın Biga Ovası'nda kadın elinin değdiği tarım projesi olan Tarla Kuşu, bölgenin tarım potansiyelini değerlendirerek ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, Çanakkale'nin önde gelen medya kuruluşlarından biri olan Boğaz Medya'yı ziyaret ederek ürünlerini tanıttılar. Ziyaret sırasında Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı ile bir araya gelen ortaklar, projelerini ve kuşkonmaz üretim çalışmalarını detaylarıyla paylaştılar. Ziyaretin sonunda, ortaklar ürettikleri kuşkonmazları Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı'ya hediye ettiler. Akıncı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek ortaklara başarılar diledi ve ürünlerin başarılı bir şekilde tanıtılmasını temenni etti. Projelerinin başlangıcını ve hedeflerini açıklayan Betül Urut Yılmaz, “ İki yıl önce yarı zamanlı yerleşme niyetiyle yaşamaya başladığımız Kozçeşme'de, köydeki kadınlarla birlikte fark yaratmak hedefiyle yeni bir yola çıktık. İlk kuşkonmaz fidelerimizi Mayıs 2022'de ektik. Her şey yolunda giderse, ilk hasatımızı da iki yıl sonra gerçekleştireceğiz.  Şimdilik tek ürünümüz olan kuşkonmaz, Türkiye'nin endemik bitkilerinden biri olmasına rağmen sofralarda fazla yer bulamamış bir ürün. Tarımsal açıdan son derece zengin bir ilçe olan Biga'nın ürün deseninde kuşkonmaz yer almıyordu. Biz kuşkonmazı; uzun ömürlü, her iklim koşulunda yetişebilecek, katma değeri yüksek, Biga'da daha önce üretilmediğinden ürün çeşitlendirmesi sağlayacak bir ürün olduğu için tercih ettik. Bölgemizde bolca tarımı yapılan cevizi, Çanakkale'de tarımına yeni yeni başlanan aronyayı ve benzer ürünleri yelpazemize ekledik, iyi tarım ilkelerine sahip çıkarak, böylece çevremize de katma değer yaratarak büyümeyi hedefliyoruz” dedi

 

 

 


Kaynak: Senem Erdem İnal