Bu kapsamda Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Hastanenin ana girişinde açılan stantta, tüberküloz hastalığı ve mücadele konusunda bilgilendirme broşürleri dağıtıldı ve halkın soruları cevaplandırılarak bilinçlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Beslenti tarafından tüm sağlık personeline tüberküloz hastalığı ve mücadele konularında eğitim verildi.

Tüberküloz Hastalığı Hakkında Bilgiler
Eğitimde, tüberkülozun hava yoluyla bulaşan, akciğerler başta olmak üzere tüm doku ve organları tutabilen, tedavisi çoklu ilaçlarla yapılan ve tedavi süresinin 6-24 ay arasında değişen bulaşıcı bir hastalık olduğu vurgulandı. Ayrıca, hastalığın biyopsikososyal bir hastalık olarak kabul edilmesi, uzun tedavi sürecinin yol açtığı uyumsuzluk ve maliyetler ile ilgili bilgilere de yer verildi.

Dünya Sağlık Teşkilatı'nın Teması
Dünya Sağlık Teşkilatı'nın 2024 yılı Dünya Tüberküloz Günü teması “Evet, Tüberkülozu Bitirebiliriz” olarak belirlendi ve tüberküloz ile mücadeledeki ilerlemelerin pandemi ve diğer sorunlarla geriye gittiği vurgulandı. Teşkilat, küresel olarak harekete geçilmesi gerektiğini belirterek tüberkülozla mücadelede verilen zamanın ve ilerlemenin yeniden kazanılması için çağrıda bulundu.
Bu etkinliklerle, tüberküloz hastalığı ve mücadelesi konusunda farkındalık oluşturulması ve toplumun bilinçlendirilmesi hedeflendi


Kaynak: Senem Erdem İnal