Her yıl 21 Mart'ta dünya genelinde ormanların önemi ve korunması gerekliliği vurgulanırken, Türkiye'de de bu anlamlı gün çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan fidan dikim etkinliği, Radar Tepe'de gerçekleştirilecek. Gün boyunca sürecek etkinlikte, katılımcılar fidan dikme ve bakımı konularında bilgilendirilecekler.

Dünya Ormancılık Günü, ormancılığın önemine dikkat çekmek ve ormanların sadece odun üretim yeri olmadığını, aynı zamanda biyoçeşitlilik, iklim düzenlemesi ve ekosistem sağlığı açısından da kritik bir rol oynadığını vurgulamak için önemli bir fırsat sunuyor. Bu yıl Radar Tepede gerçekleştirilecek etkinlikle, çevre bilincinin ve ağaç sevgisinin artırılması hedefleniyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü,  Şube Müdürü  bu özel günle alakalı sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunarak, Orman Haftası'Nın önemini anlattı. 

Şube Müdürü Mehmet Akkan paylaşımında şu ifadelere yer verdi: ''İnsanoğlu var olduğu günden bu yana, çevresini kuşatan ormanlardan faydalanma yollarını aramıştır. Önceleri insanların, yakacak, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayan ormanlarımız, sanayileşme ve artan nüfusla birlikte tehlikeli boyutlarda tahrip edilmiştir. Bunun sonucunda doğanın dengesi bozulmuş, hava, su ve toprakta aşırı kirlenme insan yaşamını tehdit etmeye başlamıştır. Bu sorun, Birleşmiş Milletler gündemine girerek 1971 yılında kuzey yarımkürede, ilkbaharın başlangıcı olan 21 Mart günü “ Dünya Ormancılık Günü” olarak kabul edilmiştir. 21 Mart günü başlayan haftanın, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman ve ormancılık konusuna ayrılması bu nedene dayanır. Bugünün amacı ise; ormanların korunması, geliştirilmesi, çok yönlü yararlanma ilkeleri gibi konuların ele alınmasıyla halkın bu yöndeki ilgisinin arttırılması sağlamak ve 7 gün, 24 saat esasına göre mesai saati gözetmeden ormanların korunmasını vatan savunması anlayışı bilen Orman Çalışanlarının hatırlanmasıdır ''

Ormanların Korunması ile ilgili birkaç öneride bulunan Akkan, ''Ormanda, orman yakınında ateş yakılmamalı, herhangi bir nedenle yakılmışsa söndürülmeli, İzin almadan ağaç kesilmemeli, kaçak kesim yapanlar ihbar edilmeli, Ormana yanar kibrit, sigara atılmamalı, Yangın görülür görülmez, en kısa zamanda ilgililere haber verilmeli (ALO:177), Fidan dikilmiş yerlere hayvan (özellikle keçi ) salınmamalı, her fırsatta uygun yerlere fidan dikilmeli'' dedi.


Kaynak: Şahver Banu Çağlak