Etkinlik kapsamında Lapseki Halk Eğitim Merkezi Meslek edindirme kursları öğrencilerine, Lapseki Devlet Hastanesinde Eğitim Hemşiresi olarak görev yapan Seniha Çam tarafından eğitimler verildi.
 
Öğrenciler tarafından ilgiyle dinlenen eğitimde, böbrek rahatsızlığı nedenlerine, belirtilerine, tedavisine ve hastalığın yaşam kalitesine etkilerine dikkat çekildi. Ayrıca Pulmoner Rehabilitasyon haftası kapsamında da bilgilendirmeler yapıldı. Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner Rehabilitasyon’ un kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulama olduğu üzerinde durularak, pulmoner rehabilitasyonun kimlere uygulandığı, amaçları, içeriği ve rehabilitasyon programının süresi hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Eğitim sonrası merak edilen konularla ilgili birebir görüşmeler gerçekleştirildi. Ayrıca etkinlikler kapsamında Hastaneye başvuran hastalara da broşürler dağıtılarak yerinde bilgilendirmeler yapıldı.
 
Lapseki Devlet Hastanesinde Dahiliye Uzmanı olarak görev yapan Uz.Dr. Muammer Topaloğlu, Türkiye de böbrek hastalıklarının sıkça görüldüğünü, son yapılan çalışmalara göre her 7 kişiden birinde böbrek rahatsızlığının ortaya çıktığını söyledi. Egzersiz ve bol bol su içmenin böbrek hastalıklarından koruduğunu belirtti. Uz. Dr. Topaloğlu Pulmoner Rehabilitasyonla ilgili olarak da bölgede Akciğer Hastalıklarının yüksek oranda görüldüğünü söyleyerek 2016 yılında Hastanemize yatan hastaların yaklaşık %37 sinin Akciğer hastalıklarına bağlı sebeplerden yatış yaptığına değinerek, Pulmoner Rehabilitasyonun bu hastalarımızda Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, Hastalığın ilerlemesini ve komplikasyonları önlemesi bunlara bağlı olarak da yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla önemli olduğunu belirtti.
 
Haber: Ercan Özçetin