Program kapsamında, ünlü Türk akademisyen ve bilim insanı Prof. Dr. Celal Şengör, "Çanakkale 1915, Atatürk ve Cumhuriyet" konulu söyleşiye katıldı ve öğrencilere tarihin önemini ve Çanakkale Ruhu'nu anlattı.18 Mart tarihinin önemine vurgu yaparak etkinlikleri düzenleyen TED Çanakkale Koleji, öğrencilere tarihi anlamaları ve şehitlerimizi anmaları için önemli bir platform sundu. Prof. Dr. Celal Şengör'ün katılımıyla gerçekleşen söyleşi, öğrencilerin tarihe olan ilgisini artırdı ve milli değerlerimizi daha yakından tanımalarını sağladı. TED Çanakkale Koleji Kurucu Müdürü Tuncay Şamdan günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı. Müdür Tuncay Şamdan, "Osmanlı İmparatorluğu 1912-13 Balkan Savaşlarından henüz çıkmış, Edirne'ye kadar bütün Balkan topraklarını kaybetmiş. Edirne'yi 1. Balkan Savaşında kaybetmişiz ama yine Enver Paşa'nın gözü karalığı sayesinde 2. Balkan Savaşı'nda almışız. Ama tabi ki Balkan Savaşları bitiyor, Balkan Devletleri birbirine düşüyor, biz nefes alacağız derken, bir oldu bitti ile hemen arkasından 1914'te 1. Dünya Savaşı başlayıp, 1918'e kadar süren 4 yıl süren koca bir savaş. Bir kısım tarihçiye göre yaklaşık 1,5 milyon insanımızın hayatına mal olan bir savaş. Burada Osmanlı yıkık dökük derme çatma ordusuyla 5-6 cephede birden savaşıyor. Bu savaşlardan bu cephelerden en önemlisi hiç şüphesiz Çanakkale. Çanakkale Zaferinin 109. yılını kutluyoruz" dedi. 

Çanakkale Ruhu ve Milli Mücadele: Prof. Dr. Celal Şengör'ün Değerlendirmesi

TED Çanakkale Koleji Kurucu Müdürü Tuncay Şamdan'ın konuşmasının ardından ortaokul öğrencileri tarafından 'Bir Destandır Çanakkale' adlı gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından söyleşi yapan  Prof. Dr. Celal Şengör, Çanakkale Savaşı'nın önemine ve bu savaşın Türk milleti üzerindeki etkilerine değindi. Atatürk'ün Zabit ve  Kumandan ile Hasbihal diye bir  kitabı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Celal Şengör, "Bu kitabı akrabası Nuri Conker'in yazmış olduğu, Zabit ve  Kumandan isimli kitabına bir cevap olarak yazmıştır. Biz Balkan Harbinde yenilmişiz. Nuri Conker'de diyok ki, 'Bitti bu iş, canımıza okudular, artık biz ayağa kalkamayız.' Atatürk diyor ki 'Hayır, öyle değil.' Ben diyor, ordunun ne halde olduğunu biliyorum. Subayların cahilliği, astların ve askerin alay konusudur, diyor.  Bir askerin yetiştirilmesi diyor, şuradan başlar diyor, Harbiyeyi bitirdiği zaman hemen bir birliğin başına gidemez diyor. Önce tecrübe kazanmak zorunda diyor. Onun için önce bir takıma kumandan olmalı diyor. O takımın kumandanı iken o müfrezenin başındaki subay, onun yönetmeni ve babasıdır, diyor. Sonra diyor, o mevkiye kendisi gelir, bu sefer diyor bölük komutanı onun babası ve öğretmenidir diyor. Kendisi bölük komutanı nolduğu zaman diyor, bu sefer diyor alay komutanından öğreneceği şeyler vardır diyor. Ve bu arada diyor askerle sürekli temasda bulunarak, manevralarda orada burada bilgisini geliştirir diyor. Unutmayalım bir muharebe esnasında diyor, bir er dahi komutanına her zaman ulaşamaz. O zaman diyor zor bir durumda o erin ne yapması gerektiğini bilmesi lazım diyor. Öyle yetiştirmek zorundayız biz askerimizi diyor" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Büyük İlgi ve Sorular
Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşi, Prof. Dr. Celal Şengör'e çeşitli konularda sorular yöneltilmesine de olanak sağladı. Özellikle Çanakkale Savaşı ve Atatürk'ün liderliği hakkında merak edilen soruları cevaplayan Şengör, öğrencilerin tarih ve milli değerler konusundaki bilgi birikimlerini artırdı.
 


Kaynak: Coşkun Balcı