Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle kutlanan bayram, tıp alanındaki gelişmelere dikkat çekmenin yanı sıra sağlık çalışanlarının önemini vurguladı.Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen program, çelenk sunma töreniyle başladı. İl Sağlık Müdürü Vekili Kamu Hastaneleri Başkanı Op. Dr. Halil Gürkan Çoban, hastane başhekimleri, sağlık çalışanları ve sağlık alanında faaliyet gösteren STK temsilcileriyle birlikte çelenkleri Atatürk Anıtı'na sundu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden program, tıp alanındaki gelişmelerin değerlendirilmesi ve sorunlara çözüm önerileri sunulmasıyla devam etti.

Tıbbın Önemi ve Tarihçes
Tıp, insanlığın en eski mesleklerinden biridir ve insan hayatını korumak ve iyileştirmek için büyük öneme sahiptir. Modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilen 14 Mart, her yıl tıp camiası tarafından büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. İlk Tıp Bayramı'nın kutlandığı 1919 yılından bu yana, tıp alanındaki gelişmelere dikkat çekmek ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Vekili Kamu Hastaneleri  Başkanı Op. Dr.  Halil Gürkan Çoban şunları söyledi:


“1. Dünya Savaşının yaşandığı memleketimizde tıbbi yerler en ön safta yer alarak 1921  yılından mezun olacak tıbbiyeler  Çanakkale cephesinde  şehit düştüler.   13  Kasım 1918’de Haydarpaşa Garı önünde Yıldırım Ordu'nun komutanı Mustafa Kemal'i karşılar. İki dost birbirine yüzüne bir bakış sonrası sarılır ve Mustafa Kemal limana doğru ilerler. İşgal gemilerini gören Mustafa Kemal, gözleri çakmak çakmak olurken yanındakilere dönerek şu cümleyi söyler ‘Geldikleri gibi giderler.’ Takvimler 1919’u  gösterdiğinde İstanbul, İngiliz işgal altında ve Tıbbiye öğrencileri eğitimlerini işgal günlerinde devam etmeye çalışmaktadır. O günlerde üçüncü sınıfta tıp eğitimine devam eden  Hikmet Boran'da öğrencileri arasındadır. 14  Mart 1919  tıp öğrencileri Hikmet Baran önderliğinde üniversitenin kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını söyleyerek toplandılar. Ardından  işgale karşı tarihi fakülte binasının direkleri arasına Türk bayrağını asarlar. İşgal güçleri protestoyu engellemeye çalışsalar da tıp öğrencilerini durduramadılar.  Tıp öğrencileri  vatanseverlikleri sayesinde, karanlık işgal günlerinde İstanbul semalarında dalgalanan Türk bayrağı bir umut ışığı gibi bağlar. O günden sonra da 14  Mart ülkemizde ‘Tıp Bayramını’  kutlamaya başlar. Tarihler olduğu gibi bugün de burada. Her zaman milletimizin yanında ve onlara uzanan şifa dağıtan el olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm bu zorluklara rağmen dün olduğu gibi bugün de bir canı kurtarmayı bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer sayan bir anlayışın sahipleri olarak insanımızı sağlıklı yaşatmayı, acısını azaltmayı, daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinmiş olan tüm fedakarlık hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14  Mart Tıp Bayramını kutluyorum”

 


Kaynak: Coşkun Balcı