Cevat Paşa'nın ölümünün 86. yıldönümünde düzenlenen anma töreni, Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği, Çanakkale Savaşları ve Harp Tarihi Araştırmaları Derneği ile Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığı işbirliğiyle Cevat Paşa Parkı'nda gerçekleştirildi. Törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, Çanakkale Savaşları ve Harp Tarihi Araştırmaları Derneği Başkanı Ahmet Yurttakal, Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, Cevat Paşa'nın torunu Ayşe Saran, tarihçiler ve vatandaşlar katıldı. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönemi kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen törene, Cevat Paşa'nın torunu da katıldı. 
 

Cevat Paşa, 10 Ağustos 1914 tarihinde Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı görevine atanmıştı. 29 Kasım 1914 tarihinde Mirliva rütbesine terfi etti ve Çanakkale Boğazı'nın ve kıyılarının savunmasından sorumlu oldu. 18 Mart 1915 tarihindeki Çanakkale Deniz Savaşları'ndaki üstün başarılarından dolayı "18 Mart Kahramanı" unvanını aldı.Program, çelenk sunumuyla başladı ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Ardından Cevat Paşa'nın öz geçmişi okundu. Törenin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Savaşları ve Harp Tarihi Araştırmaları Derneği Başkanı Ahmet Yurttakal, Cevat Paşa'nın geçmişi ve dönemin gazetelerindeki yazılar hakkında bilgi verdi. Ahmet Yurttakal'ın konuşmasının ardından Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan anma töreninde açıklamalarda bulundu. Cevat Paşa'nın Çanakkale'nin tarihi için önemli olduğunu vurgulayan Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan şunları söyledi:

'1963 yılında kurulan derneğimiz  her zaman Çanakkale’nin tarihine sahip çıkmış, o tarihi gelecek nesillere aktarmak için de büyük bir çaba harcamıştır.  Ama en büyük coşkumuz tabi ki 18 Mart zaferimizdir.  Bu tarih aynı zamanda Türk Milletinin dirilişidir.  Fakat 18 Mart Haftasının içinde o dirilişin kahramanı Cevat Paşa’nın ölüm yıl dönümü var.  Cevat Paşa’nın ölümü maalesef bu zamana kadar anılmıyordu.  Biz Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği olarak  bunu ilk kez bu sene başlatmak istedik ve bunu gelecekte de  18 Mart Haftası içerisindeki 13 Mart’ta diriliş kahramanı Cevat Çobanlının anılması üzerimize vazife olmalıdır.  Bazen hüznü yaşıyoruz çünkü devlet büyüklerimiz 18 Mart’ta televizyonlarda,  basında hep 18 Mart’ı anlatmaya gayret ederler. Fakat  bu anlatımlarda bazen çok büyük hatalar yapılıyor. Cevat Paşayı anmadan 18 Mart’ı anlatmaya çalışıyorlar.  Bu mümkün değil ve Türkiye Cumhuriyeti tarihine bir haksızlıktır.  Cevat Çobanlı, 18 Mart’ta o deniz zaferini kazanmakla birlikte, Türk Milletinin tarihini değiştirmiştir.  Atatürk ve daha bir çok kahramanla birlikte kurtuluş savaşı başlatılmış ve Türkiye Cumhuriyeti Kurulmuştur. Bu meşaleyi yakan da Cevat Çobanlı’dır”  

Askeri Kimliğinin Ötesindeki İnsanî ve Ailevi Yönü
Törene katılan Cevat Paşa’nın torunu Ayşe Saran yaptığı açıklamada ise, Cevat Paşa'nın sadece kahramanlıklarıyla değil, aynı zamanda aile içindeki sevgi dolu tutumuyla da hatırlanması gerektiğini dile getirdi. Ayşe Saran, dedesi ile ilgili anektotlara yer vererek “Cevat Paşamızın kahramanlıkları hepinizin bildiği üzere.  Ben Cevat Paşamızın ailede nasıl biri olduğunu size tanıtmak istiyorum.  Kahramanlıkları elbette herkes tarafından biliniyor ama tüm bu zorunlu ayrılıklara rağmen  kendisinin mükemmel bir aile babası olduğu babalarımız tarafından bize aktarıldı.  Eşi, çocukları ve torunları ile çok dulu zaman geçirmiş.  Askeri bakımdan güçlü olmasına rağmen ailede  sevgi ve şefkati ihmal etmeyen biriydi.  Büyük babam Kenan Saran’ın anlattıklarına göre  babasının yanlarında olduğu zamanlarda  derin ve büyük bir saygıyı hissettiklerini belirtti.  Cevat Paşa’nın nezaket Kurallarına son derece uyan bir insandı.  En önem verdiği şeyler ise okumak ve bilim olmuştu.  Bunların yanı sıra dedemiz  Atatürk’ü çok seviyormuş.  İstanbul ziyaretlerinde de Atatürk ile mutlaka görüşüyorlardı.  Böyle bir büyüğün torunu olmaktan ben de mutluluk duyuyorum” dedi. 

Cevat Paşa'nın ölüm yıldönümü anma töreninde, torunu Ayşe Saran'ın konuşmasının ardından Çanakkale Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı İsmet Balkan, Saran'a Cevat Paşa'nın hayatını anlatan bir kitap ve hediye takdim etti. Bu yıl ilki gerçekleştirilen anma programı, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


Kaynak: Coşkun Balcı