18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu ve Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) işbirliği ile hazırlanan ‘Bu Toprağın Çocukları’ folklorik tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İÇDAŞ Kongre Merkezi Seyit Onbaşı Konferans Salonu’ndaki gösteriyi, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş ile birlikte yüzlerce Çanakkaleli ellerinde Türk bayraklarıyla izledi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu Müdürü Ferda Ayan, “Bu etkinlikle çocukları bireysellikten uzaklaştırmak, arkadaşlık, dostluk, grup içinde yaşamayı öğrenmek, toplum içinde kendini ifade edebilmeyi ve ayakları üzerinde durabilmelerini hedefledik. Bunun yanında vatanını, milletini, bayrağını, İstiklal Marşı’nı, ezan sesini, atalarımızın kanlarıyla bize bıraktığı şehitlerimizi ve Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü anlatmayı hedefledik. Biz bir ilkokuluz. Yaşımız henüz çok küçük. En büyüğümüz henüz 10 yaşında. Ama onlarda öyle bir kalp var ki, onlarda bir ruh var ki, gösterinin sonunda onların ne kadar devleştiğini göreceksiniz. Çünkü o kalbin içinde İstiklal Marşı’mız var. Çünkü o kalbin içinde Türk milleti var. Çünkü o kalbin içinde bayrağı var. Türk kültürü var ve o kalbin içinde en güzel yerinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk var” dedi.

Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu’nda öğrenim gören 148 öğrenci, Çanakkale Savaşları sırasında yaşanmış olan gerçek kahramanlık hikayelerinin, Türk milletinin yaptığı fedakarlıkların, vatanın nasıl savunulduğunu gösteren cesaret örneklerinin yöresel müzikler ile harmanlanıp sözsüz şekilde folklorik ve solo danslar ile anlattı. Bir buçuk saatlik gösteride duygulu anlar yaşandı. Çok sayıda kişi gözyaşlarına hakim olamadı. Öğrenciler sergilediği gösteriyle, izleyenleri adeta 102 yıl öncesine götürerek, milli birlik ve beraberliğin, vatanın ve vatan için verilen mücadelenin, milli şuur anlayışının ve Çanakkale Ruhu’ nun ne denli önemli olduğunu farklı bir bakış açısıyla gözler önünde serdi.
Programın sonunda Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu öğrencileri ayakta alkışlanırken, hep bir ağızdan 10’ncu yıl Marşı söylendi. Protokol üyeleri tarafından öğretmen ve eğitmenlere çiçek verildi. Milletvekili Ayhan Gider, güzel gösteri için çocukları ve öğretmenleri tek tek tebrik etti.

Haber: Ersan KÜÇÜKKURU