Bigalı Köyünde, kadınların el emeği göz nuru dökerek hazırladıkları örgü bebekler geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan köyde yaşayan Mahmure Beceren’de 4 yıldır el emeğiyle  ördüğü, içini elyafla doldurduğu birbirinden renkli bebekleri evinde satarak geçimini sağlıyor.

‘Bu bebekleri alanlar çok oluyor’
Dizindeki rahatsızlık yüzünden yürüyemeyen Mahmure Beceren, bir bebeği 2 günde hazır hale getirip, 20 liradan satışa sunduğunu belirtti. Doğma büyüme Bigalı köylüsü olduğunu belirterek, 4 yıldır el örgüsü ile bebek yaparak geçimini sağladığını ifade eden Mahmure Beceren, “Ayağım sakat yürüyemiyorum. Bu bebekleri şişle örüyorum. İçini elyafla dolduruyorum. Çamaşır makinesinde dahi yıkasanız hiçbir şey olmuyor. Bozulmuyor. 2 günde bir tane bebeği örüp, hazır hale getiriyorum. Geçen seneye kadar bu ördüğümüz bebekleri 10 liradan satıyorduk. Bu yıl ise bebeklerin boyutunu büyüttüğüm için 20 liradan satıyorum. Bu bölgede herkes bu bebekleri yapıyor. Bu bölgeye ziyarete gelen olursa günde bir yada iki tane satıyoruz. Bu bebekleri çoğunlukla doğal diye alıyorlar. Bu bebeği makineye atıyorsun. Yıkıyorsun. Sonra bebeğin eline ver oynasın. Bunun hiçbir zararı yok. Bu bebekleri alanlar çok oluyor. Bebekleri örmeden önce renkleri ben seçiyorum. Yünü alıyorum. İsteğe göre yapıyorum. İlk önce bebeği ayağından yapmaya başlıyoruz. Bebeğin üzerine jile, şapka ve saçını örüyoruz. Sonra kaşını, gözünü yaptıktan sonra kolunu ve bacağını dikiyoruz. Emeği çok” diye konuştu.

‘4 sene boyunca çok satış yaptım’
 Şişle bebek örme işini yıllar önce köye dışarıdan örgü ile yapılmış bebek getiren kadın sayesinde öğrendiklerini belirten Beceren, “ O zaman hiç birimiz örmüyorduk. Dışarıdan getiren bir bayan vasıtasıyla köydeki herkes bebek örmeye başladı. Ben 4 yıldır bu işi yapıyorum. 5-6 senedir bu işi yapanlarda var. 4 sene boyunca çok satış yaptım. Dışarıya da sattım. Dışarıdan da ahbaplarım var. Onlara da satış yaptım. Bu işi yapmadan önce gençliğimizde çapa kazdık. Domates topladık. Eşim sağ iken 8 sene tavukçuluk yaptık. Benim bir anneannem vardı. 108 yaşında öldü. Atatürk’ü görmüş. Hep anlatırdı” dedi.

 


Kaynak: İHA