Çanakkale’nin üreten ve değer yaratan kadınlarının ürettiği ürünlerini “Dur Yolcu” markası altında aynı çatıda toplayacak olan proje, Çanakkale’nin yerel ürünlerinin de tanıtımını sağlayacak.Ekonomide kadın gücünü arttırmaya yönelik olan proje Çanakkale Turizmine de katkı sunmayı hedefliyor. Türkiye ve Dünyanın dikkatini çeken Çanakkale’nin marka değerine katkı sağlayacak projede kadın üreticilerin emeğinin ne kadar anlamlı olduğuna vurgu yapılıyor.Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının desteklediği “Dur Yolcu” projesinde “Kadınız Varız” sloganı ile yola çıkan ÇAGİKAD en önemli yükü üstlenmiş durumda. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda Dur Yolcu projesini Çanakkale Girişimci İş Kadınları Derneği üyesi Şebnem Kumtepe anlattı.
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde “Dur Yolcu” projesini açıklıyor olmaktan duyduğu onuru dile getirerek projeyi emekçi kadınlara atfeden Kumtepe:“ Yöresele ürünlerin tanıtımını ve pazarlamasını yaparak yerel turizmi canlandırmak, girişimci kadınların ekonomik ve sosyal hayata entegrasyonlarını kolaylaştırmak, işsizliği ve kadınların gelir dağılımdaki dezavantajlarını ortadan kaldırmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak amacındayız” dedi.
 
Projenin özel amaçları olduğunu dile getiren Kumtepe:“ Yerel kültürlerin sürdürülebilirliği ve yerel halkın turizm faaliyetlerinden yarar sağlamasını gerçekleştirmek. Çanakkaleli girişimci kadınların ürettikleri yöresel ürünlerin pazarlanacağı bir satış alanı oluşturmak. Satış ve pazarlama olanaklarını geliştirmek. Biz bu projede markalaşma değerlerini yaratmaya çok önem veriyoruz. Yeni yeni markalara yol açmayı çok arzu ediyoruz. Bu yüzden yöresel ürünlerin markalaştırılarak tanıtımının yapılması, web sitesi kurularak internet üzerinden satılması, yerel ekonomiye ve yerel turizme katkıda bulunmak bu projedeki en büyük amaçlarımızdan bir tanesi. Biz bu amaçları gerçekleştirirken kadınlarımızın daha özgüvenli hale gelebilmesi için projede eğitime çok önem verdik; bu yüzden bu satış mağazasında ürünleri olan kadınlarımızın temel İngilizce eğitimi almasını, satış ve pazarlama eğitimi almasını, aynı zamanda e-ticaret eğitimi alarak işlerinde daha özgüvenli yol almalarını sağlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
 
Troia yılında Çanakkale’ye özgü ürünler
Kumtepe,  Çanakkale turizmi için önemli bir dönüm noktası olan 2018 Troia yılı ile ilgili hedeflerini de açıkladı.Kumtepe; "Bu turizm yılında Dur Yolcu satış noktalarında orijinal ambalajlanmış yerel ürünlerin satışını teşvik ederek, ucuz ve kalitesiz malzemelerle yapılmış ya da ithal edilmiş ürünler yerine, Çanakkale el sanatlarını yansıtan, bu yöreye özgü ürünler hazırlanarak turistlere sunmak, ürün ve hizmet kalitesini arttırmak en büyük hedefimiz" ifadelerini kullandı.
 
“Dur Yolcu” hayaller doğrultusunda gelişti
Çanakkale Girişimci İş Kadınları Derneği (ÇAGİKAD) Başkanı Günay Dereli, “Dur Yolcu” projesi için özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü seçtiklerini söyledi.
 
Dereli:“ Kadına atfedilen bu anlamlı günde burada birlikte olduğumuz için çok mutluyum" dedi.
Bu proje tamamıyla ihtiyaçtan oluşan, gerçekten bölgenin böyle bir şeye ihtiyacı olduğunda ortaya çıkmış bir projedir ifadelerini kullanan Dereli:“ Evet hayaller doğrultusunda gelişti ve bu ihtiyaç var. Biz Çanakkale kadınları Merkez'de, göz önünde satış noktası oluşturmak istiyoruz. Çünkü pazara kavuşmak çok kolay bir şey değil. Kadın çünkü hala tezgahın başında. Onu tezgahtan kurtarıp kendi ürününü pazarlayabilecek pozisyona getirmemiz gerekiyor. Çünkü bazen kendi işletmelerinde halledebilecekleri şeyler değil. Biz kadınlar olarak ekonomik olanaklarda çok yalnızız. Bu yalnızlığı yıkmamız gerektiğine inanıyorum. 30 kişi bu proje için canla başla çalışacağız" şeklinde konuştu.
 
“Dur Yolcu” projesi tanıtım toplantısı düzenlenen kokteyl ile son buldu. “Dur Yolcu” projesinin gerçekleştirilen lansman törenine Çanakkale Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Çanakkale Valiliği İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale İl Koordinatörü Recai Başaran, siyasi partilerin kadın temsilcileri, davetliler ve STK temsilcileri katıldı.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit