Turan, Kılıçdaroğlu’nun, CHP Meclis Grup Toplantısı’nda, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Grup Başkanvekili Sayın Bülent Turan, 2 Mart’ta CNNTürk programına katılıyor ve şöyle bir cümle kullanıyor; ‘Şu anda Tayyip Erdoğan’ın isteyip çıkaramadığı kanun, yapamadığı atama yok’. Peki daha ne istiyorsunuz? Ben söylesem, ‘Engel var’ diyecekler. Kendileri söylüyor. Onun için Sayın Bülent Turan’a yürekten teşekkür ediyorum, bu gerçeği itiraf ettiği için” ifadelerine ilişkin açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun kendisini eksik dinlediğini belirten Turan, “Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki konuşmasıyla paketten bihaber olduğunu anladık. Kılıçdaroğlu’nun eksik dinlediği konuşmamızda, cumhurbaşkanının şu an güçlü olduğunu ama sorumsuz olduğunu, yeni sistemle beraber cumhurbaşkanına sorumluluk getirdiğimizi, mevcut sistemin AK Parti lehine olmasına rağmen doğru bir sistem olmadığını ifade ettik” diye konuştu.

Mevcut sistemde cumhurbaşkanlarının siyasetten sorumlu olmadıkları halde yürütme içerisinde güçlü bir konumda bulunduğunu söyleyen Turan, hem 27 Mayıs, hem de 12 Eylül darbelerinde cumhurbaşkanlarının hep asker ya da bürokrat olacağı düşünülerek cumhurbaşkanlığı makamının güçlendirildiğini, bu sistemin de sıkıntıları beraberinde getirdiğini belirtti.

AK Parti açısından mevcut sistem ile ilgili bir sıkıntı olmadığına işaret eden Turan, şunları söyledi: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun daha iyi anlamasını sağlamak adına bir kez daha ifade edecek olursak, AK Parti açısından şu an herhangi bir sıkıntı yok. AK Parti’nin çıkarmak isteyip de çıkaramadığı bir kanun ya da yapmak isteyip de yapamadığı bir atama yok. Cumhurbaşkanı’nın kurucusu olduğu parti Mecliste çoğunluğa sahip. Aynı şekilde hükümet de bu partinin elinde. Cumhurbaşkanı ile Başbakan aynı siyasal arka plana sahipler. Dolayısıyla bizim açımızdan bir sorun mevcut değil. Ancak sistem bizim işimize yaradığı için doğru bir sistem olduğu anlamına gelmiyor. Geçmişte cumhurbaşkanı-başbakan gerginlikleri bu ülkeye çok şey kaybettirdi. Ekonomik krizler ve darbeler yaşandı. ‘Bizden sonraki dönemler için bir sıkıntı yaşanmasın’ diye sistemin değişmesini istiyoruz. Tam da Sayın Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi ‘gerginlik olmasın’ diye yeni sistemde başbakan yok ve yürütme tek başlı. Kılıçdaroğlu, anayasa paketinin içeriğini doğru bir şekilde anlarsa onun da ‘evet’ vereceğini düşünüyorum.”
 


Kaynak: Haber Merkezi