CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Ayvacık’ta 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından depremden etkilerin köyleri yeniden ziyaret ettiğini belirterek bölgedeki izlenimlerini aktardı. Yaşanan deprem sonra kurum ve kuruluşların ellerinden geldiğince ve en iyi biçimde hizmetlerini vermeye devam ettiklerini belirten Milletvekili Erkek:“ Yalnız, bu yeterli değil. Konteynırlarda yaşam hiç de kolay değil. Üstelik bazı konteynırların banyosu ve tuvaleti yok. En temel ve acil ihtiyaç barınma. Resmi verilere göre bölgede hasar göre ev sayısı 800. Onarılabilecek durumda olanlar düşünüldüğünde, bölgeye en az 300 konut yapılması gerekmektedir. İşte bütün sorun burada başlamaktadır” dedi.
 
Karşılıksız konut yapılmayacağı iddiası
Bölgede çok sayıda vatandaşla bizzat görüştüğünü belirten Milletvekili Erkek, kendisine aktarılan bilgilerin inanılmaz olduğunu söyledi.
 
Vatandaşlara şu an kendilerine karşılıksız konut yapılamayacağı iletilmiş iddiasında bulunan Milletvekili Erkek:“ Buna göre, 20 yıl ödemeli 54 bin lira kredi verilecekmiş kendilerine. Ancak; 2+1 ortalama bir evin maliyeti 100 bin lira civarında. Geriye kalan yaklaşık 50 bin liralık tutar da depremden zarar görmüş ailelerin yine kendileri tarafından karşılanması istenmiş. Çok basit bir soru soruyorlar: “Tarım yapamıyoruz. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızı dahi ödeyemiyoruz. Bunlara dair bir yardım ya da yapılandırma yapılması gerekirken, üstüne yıkılmış evlerimizin yenileri için bizden para isteniyor. Bu parayı nereden ve nasıl bulacağız?” 
               
Bir devletin, hele sosyal bir devletin öncelikli görevi yurttaşlarının, özellikle zor zamanlarda, afet dönemlerinde elinden tutmasıdır. Oysa şu an yapılan tam tersi. Millete küfreden işadamının 400 milyon liralık vergi borçları bir kalemde silinebiliyor. İktidarların en temel görevlerinden ve mecburi hizmetlerinden olan “yol, köprü yapımı” bir lütufmuş gibi sunuluyorken, Osmangazi Köprüsü'nü yapan firmalara 2017 yılının ilk 50 günü için halkın cebinden 225 milyon lira veriliyor. Hal böyleyken, halkın cebinden yılda 1.5 milyar lirayı alıp birkaç kişinin cebine aktaranlar ve üstüne “bu köprüleri bedelsiz yaptık diyenler”, depremin vurduğu Çanakkale Ayvacık’a 300 tane konutu bedelsiz yapamıyorlar. Referandum kampanyası için devletin kasasından harcanan paraları kesin, halka söven kişinin vergilerini halkın cebine yükleyerek silmeyi bırakın, afetin vurduğu yerlere konut yapın! Bölgede yurttaşlarımız zor durumda. Son olarak, sürekli yaptığımız çağrımızı da yineliyoruz: “Sorunların çözümü için Çanakkale Ayvacık acilen afet bölgesi ilân edilmelidir” dedi.
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi