Prof. Dr. Alper Şener, Omicron alt türevi Eris'in yayılma durumunu değerlendirdi
 
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, İngiltere'de görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1) ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hızla yayılan Eris varyantının Türkiye'de de görülme ihtimalini değerlendiren Şener, Eris varyantı vakalarının ülkemizde de görülmeye başlanabileceği uyarısında bulundu.
 
Eris Varyantının Yayılma Durumu
Prof. Dr. Alper Şener, yaptığı değerlendirmede, Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1) Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hızla yayılmaya başladığını belirtti. Bu varyantın daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Şener, ülkemizde de bu varyantın görülme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.
 
Türkiye'de Görülme Zamanı
Prof. Dr. Şener, Eris varyantının Türkiye'de görülme zamanına ilişkin tahminlerde bulundu. Eylül ayı sonlarının, Türkiye'de Eris varyantı vakalarının görülmeye başlanabileceği döneme denk gelebileceğini belirten Şener, bu nedenle tedbirlerin sıkı bir şekilde alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Alper Şener, “Birleşik Devletlerde yüzde 17’ye varan bir başvuru artışı ve hasta yatış oranlarında bir artış var. İngiltere’de yüzde 40’larda bir rakamlar telaffuz ediliyor ama yakın zamanda yine İrlanda’da birkaç gün içerisinde yatış oranlarında bir artış oranı ön plana çıktı. İspanya yine İngiltere kaynaklı vaka sayılarında kısmi bir artışı Sağlık Bakanlığı aracılığıyla duyurdu. Avrupa Birliği ülkeleriyle çok seyahat olduğu için bu varyant havuzundan etkilenmeme şansımız yok gibi görünüyor. Ama bizim bir avantajımız var. Hala hazırda iklim anlamında baktığımızda dışarıda vakit geçiren gruplar içerisindeyiz. Uzmanlar bu ülkelerdeki vaka sayılarındaki artışı daha çok konserlerde kalabalıklaşmaya ve ağırlıklı olarak sinemalara bağladılar. Türkiye’de ise bu süreç biraz daha uzayacak gibi görünüyor. En azından Eylül ayı içerisinde belki 3’üncü, 4’üncü haftasından sonra karşı karşıya kalacağımız yada göreceğimiz vaka sayılarında artış olabilir. Eylül ayından sonraki olan periyotta vaka sayılarının test pozitifleri yine artacaktır. Bu vakalarda ağır hastalık tablosu olup olmadığına göre değerlendirip, hibrit bağışıklamanın Türkiye’de vaka sayısı açısından bir avantaj, koruyuculuk yelpazesi açısından bir avantaj olup, olmayacağını göreceğiz”  şeklinde konuştu.
 
Haber: Senem Erdem İnal