Çanakkale'de faaliyet gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi üyeleri, kamu emekçilerinin yoksulluğuna dikkat çekmek ve haklarına sahip çıkmak amacıyla anlamlı bir oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
Hastanenin Poliklinik girişi önünde toplanan SES üyeleri, 2 saat süren bir oturma eylemi düzenledi ve bu şekilde seslerini duyurmaya çalıştı. SES üyeleri, kamu emekçilerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve kamu hizmetlerinde çalışanların yaşadığı yoksulluğa karşı bilinçli bir duruş sergilemek amacıyla bir araya geldi. Yapılan oturma eylemi, kamu emekçilerinin haklarının göz ardı edilmemesi ve daha adil çalışma koşullarının oluşturulması için bir çağrı niteliği taşıdı.
 
Basın Açıklamasıyla Kamuoyuna Duyuruldu
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Poliklinik girişi önünde bir araya gelen SES üyeleri, basın açıklaması yaparak amacı ve taleplerini kamuoyuna duyurdular. Yapılan açıklamada, kamu emekçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların ve yoksulluğun altı çizildi ve daha adil bir çalışma düzeni için gerekliliğine vurgu yapıldı.
 
 
Kamu Emekçilerinin Yoksulluğuna Karşı Bilinçli Duruş
Basın açıklamasını yapan SES Çanakkale Şubesi Başkanı Canan Coşan, " 6 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin 1 Ağustostan beri merakla beklediği teklif nihayet dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Açıklanan teklif 20 milyonu aşan vatandaşı sefalete, daha fazla yoksullaşmaya, daha fazla güvencesizliğe, geleceksizliğe mahkûm edecek bir tekliftir. Kamu emekçilerinin, emekliliklerin insani şartlarda yaşayabilmelerine imkân sunmayan bu teklif kabul edilemez. Bu nedenle Toplu İş Sözleşmesinin, pazarlık hakkımızın temel unsurlarından olan üretimden gelen gücümüzü kullanarak bugün iş bırakıyoruz. Hükümet ne teklif etti ve neden iş bırakıyoruz? Hükümet; kamu emekçilerine ve emeklilere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için %14+ %9 maaş artışı, 2025 yılı için ise %6+%5 maaş artışı teklif etmiştir. Yani, yoksulluk sınırının Temmuz 2023 itibarıyla 38 bin TL olduğu koşullarda; 2 yıl sonrası için “eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının” 30 bin 425 TL olmasını, “bekar, en düşük kamu emekçisi maaşının” ise 28 bin 145 TL olması teklif etmiştir. Üstelik teklifte, tüm kamu emekçilerinin ortak talebi olan kira-kreş yardımı-ikramiye-seçim öncesi vadedilen 3600 ek gösterge-mülakatın kaldırılması konularına ilişkin tek cümle edilmemiştir. Teklif, 12 yıldır olduğu gibi hiç tutmayan enflasyon hedeflerine, sahte TÜİK enflasyon rakamlarına dayanarak yapılmış ve hepimizin aklıyla dalga geçilmiştir. Artan enflasyon karşısında iğneden, ipliğe herşeye yağmur gibi zam yağan, çarşı, pazarın, market alışverişinin elimizi yaktığı bir dönemde, kemer sıkmaya devam edeceksiniz denilmiştir. Teklif, Merkez Bankası tarafından revize edilen 2024 yılı için %33, 2025 yılı için %15 enflasyon hedeflerinin bile altında kalmıştır’’ dedi.
 
Seslerini Duyurmak İçin Etkin Bir Adım
SES Çanakkale Şubesi Başkanı Canan Coşan, "Son bir ayda akaryakıt ve doğalgazda ÖTV artışı, hemen her şeyin KDV oranlarının artırılması, TL’nin döviz karşısında değer yitirmesi ile hızlanan zam kasırgası, zincirleme şekilde tüm ürünlere yansımaya devam ederken hükümet, teklifiyle kamu emekçilerine daha fazla yoksulluk ve güvencesizlik, emeklilere daha fazla sefalet teklif etmiştir. Biz bugün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak, açlık ve yoksulluk sınırında asgari bir yaşam öneren, iş sağlığı ve güvenliğimizi sağlamaktan uzak bu teklifi kabul etmiyor ve TİS taleplerimizi hükümete tekrar hatırlatıyoruz. Twitter sendikacılığı yapan, kapalı kapılar ardında ve salonlarda şakımaktan öte geçmeyen Memur-Sen ve Kamu-Sen’i de tekrar tekrar uyarıyoruz: Hükümete arka çıkmaktan vazgeçin! Sendikaymış gibi davranmaktan vazgeçin! Kamu emekçilerini oyalamayı ve kandırmayı bırakın! Sözde sendikacılığınızı kamufle edecek argümanınız kalmadı! Birazdan burada, Hükümetin çok sevdiği çay ve simit hesabı üzerinden, kamu emekçilerinin yoksulluğunu yansıtan 2 saatlik bir oturma eylemi yapacağız. Hak temelli sosyal hizmeti, ücretsiz sağlık sistemini savunan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak; Yoksulluk Sınırı Üzerinde İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret, Güvenceli İstihdam, Demokratik Bir Çalışma Yaşamı, Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi için, ayrışmadan örgütleneceğiz, birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte kazanacağız" şeklinde konuştu.
 
Kamu emekçilerinin yoksulluğunu yansıtan 2 saatlik bir oturma eylemi gerçekleştirildi.
 
 Haber: Şahver Banu Çağlak