Çanakkale'nin gözde turizm merkezi Bozcaada ilçesinde dünyaca ünlü Akvaryum Koyu, son zamanlarda yaşanan krizlerle gündemde.

Kapı krizi ve giriş ücreti tartışmalarının ardından şimdi de koya ulaşan yolda mülk sahibi tarafından demir kapı ve giriş-çıkış saatleri belirlenmesi krizi yaşanıyor. 2015 yılında, ünlü Akvaryum Koyu'na ulaşımı sağlayan yolun arazi sahibi tarafından demir kapı ile kapatılmasıyla başlayan kriz, turistleri şaşkına çevirmişti. Koya denize girmek isteyen tatilciler, kapının kilitli olduğunu görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Aradan geçen 5 yıl içinde ikinci kez yaşanan kapı krizi, bölgedeki turizm hareketliliğini olumsuz etkiledi.
 
Giriş Ücreti Tartışması
Akvaryum Koyu'na giden yolun mülk sahibi Naci Erdoğan'ın, tatilcilerden 150 TL ücret talep etmeye başlaması, büyük tepki çekmişti. Kurban Bayramı tatili için bölgeye gelen tatilciler, denize girmek istediklerinde bariyerle karşılaşmış ve ücret talep edilmişti. Bu durum, Kaymakamlık ve belediyeye bildirilmiş ve belediye tarafından izinsiz faaliyet durdurulmuştu.
 
Tatilcilerin Tepkisi ve Jandarmanın Uyarısı
Geçtiğimiz dönemde ekoturizm amaçlı bir projenin reddedilmesi sonrası Akvaryum Koyu'nun mülk sahibi, yolun girişine demir kapı eklemiş ve girişlerden ücret almıştı. Bu kez de krizin odak noktası, koyun giriş ve çıkış saatleri oldu. Mülk sahibi tarafından belirlenen saatlerde koya giriş ve çıkış yapılabiliyor. Bu duruma itiraz eden tatilciler ise jandarmayı çağırdı. Jandarma ekipleri, tatilcilere mülk sahibinin kıyıdan 50 metreye kadar hakkı olduğunu ve bu kısmı kimsenin karışamayacağını belirtti. Ancak, tartışmalar devam etti. Tatilciler, tepkilerini "saat 9'a kadar buradayım, çıkmıyorum" şeklinde gösterdi.

Tehditten dolayı insanlar bölgeyi kullanmamaya başladı diyen tatilciler, “Bu koya ikinci gelişimiz. İkinci sefer de aynı muamele ile karşılaşıyoruz. İçeriye alınıyoruz sonra belli bir saat sonra araçlarımızı buradan almamız gerekiyor. Denize girmeye devam edebilirsiniz. Ama kapıyı kapatacağız. Araçlarınızı yoksa içeri de kalıyor diyorlar. Böyle bir tehditten sonra da insanlar koyu terk ediyor. Biz biliyoruz ki, bu plajlar, deniz bizim. Bunu yapmaya nereden hak buluyorlar merak ediyoruz. Bu konuda yetkililer neden bir müdahale etmiyorlar. Bunu sorguluyoruz. Şaşkın bir şekilde bekliyoruz. Gitmeyi de düşünmüyoruz. Araçlarımızı isterlerse gelsinler, çekicilerle çektirsinler. Biz burada kalıyoruz ve Akvaryum Koyu bizim. Böyle bir muameleyi de hak etmiyoruz. Bozcaada böyle bir şeyi hak etmiyor” şeklinde konuştu.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak